Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Στήριξη στις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητά ο Μίχαλος

Δηλώσεις από Συνέδριο
Πρόταση να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, όπως είναι τα Επιχειρηματικά Κεφάλαια και η Συμμετοχική Χρηματοδότηση.....


Να δοθεί στήριξη στις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της αδυναμίας να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης και να αναχρηματοδοτήσουν το δανεισμό τους, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος από το βήμα του συνεδρίου: «πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των ΜμΕ στην Ελλάδα» που συνδιοργανώνει σήμερα στην Αθήνα το υπουργείο Οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εξαιτίας της ελλιπούς πρόσβασης στις πηγές ρευστότητας, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αναφέρθηκαν τόσο ο κ. Μίχαλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

Όπως σημείωσε ο κ. Μίχαλος, αν και υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης ωστόσο, η απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων είναι χαμηλή τουλάχιστον σε σχέση με τις ανάγκες των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ακάλυπτες.


Μεταξύ των προτάσεων που ανέφερε ο ίδιος είναι και η πρόταση να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, όπως είναι τα Επιχειρηματικά Κεφάλαια και η Συμμετοχική Χρηματοδότηση, με συγκεκριμένα κίνητρα για τις μικρές και μεσαίες επενδύσεις.

Όπως είπε «ειδικά τα Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών - παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα αρκετά ανταγωνιστικό νομικό πλαίσιο για τις εταιρίες του κλάδου - εξακολουθούν να έχουν χαμηλή παρουσία στη χώρα μας ενώ πρέπει να επιμείνουμε στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων εναλλακτικών επιλογών, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν τη γρήγορη ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ιδεών και σχημάτων όπως η ανάπτυξη του θεσμού των Επιχειρηματικών Αγγέλων».

Η σημαντικότερη προϋπόθεση όμως για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια, είναι η αποκατάσταση του διαμεσολαβητικού ρόλου των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ομαλή εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την εδραίωση της σταθερότητας της οικονομίας, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και την επαναφορά καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Είναι επιπλέον απαραίτητη ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, που θα σημάνει βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και για τις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και συμπλήρωσε ότι κρίσιμο ρόλο θα έχει και η διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας.



Λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εγχώριες επιχειρήσεις και τα οποία συνοψίζονται: στην ελλιπή πληροφόρηση, στις καταγεγραμμένες αποκλίσεις των επιτοκίων χορηγήσεων αλλά και στις ζητούμενες υπέρμετρες προσωπικές εγγυήσεις ως προϋπόθεση χρηματοδότησης, η ΕΣΕΕ προτείνει τα εξής:

- Μικροπιστώσεις. Χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με ποσά της τάξεως των 5.000 - 15.000 ευρώ.

- Αναβάθμιση ΕΤΕΑΝ ΑΕ ώστε να αποτελέσει ένα χρηματοδοτικό ίδρυμα που θα καλύπτει ολόκληρο το φάσμα χρηματοπιστωτικής εξυπηρέτησης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ( μικροπιστώσεις, ευέλικτα εγγυοδοτικά προϊόντα, συμμετοχή στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, όχι μόνο για τις "start ups", αλλά και για τις "follow ups" και τις "restarts").
-Νέες πηγές χρηματοδότησης (Crowdfunding/Venture Capital).

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου