Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Στη Χίο ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων προσφύγων - μεταναστών στο Β. Αιγαίο

Αναλυτικά στοιχεία μεταβολής του αριθμού όσων βρίσκονται στα τρία νησιά και τις ροές του τελευταίου τριμήνου
Η παραπάνω είναι η αλήθεια των αριθμών, αφού μέχρι και χθες, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Β. Αιγαίου, οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες μετανάστες στη Χίο ήταν 3.728, ενώ στη Λέσβο 3.017 και στη Σάμο 1.736, όταν την 1/1/ 2017 στη Λέσβο είχαμε 5.591, στη Χίο 3.551 και στη Σάμο 1.936......


Πολλές φορές έχουν αμφισβητηθεί για την ορθότητά τους τα επίσημα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον αριθμό των διαμενόντων προσφύγων - μεταναστών στα νησιά, όμως ανεξάρτητα απ' αυτό κι από το εάν ο πραγματικός αριθμός από τον παρουσιαζόμενο μπορεί να έχει μια απόκλιση προς τα... κάτω, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται επισήμως δείχνουν τις τάσεις αυξομείωσης του αριθμού των εγκλωβισμένων σε σχέση με τις συνεχιζόμενες ροές. Εκείνο που μένει από εκεί και πέρα είναι να εξετάσουν τα συγκεκριμένα δεδομένα Κυβέρνηση αλλά και τοπικοί παράγοντες και να πάρουν αποφάσεις. Κατ' επέκταση και η χιώτικη κοινωνία οφείλει να προβληματιστεί για το τι έχει αλλάξει στα άλλα νησιά και παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων -ειδικά στη Λέσβο κατά το ήμισυ και στη Σάμο κατά 200 άτομα- ενώ αντίθετα στη Χίο υπάρχει αύξηση κατά 177 άτομα.
Ας μην βιαστούμε να συμπεράνουμε ότι ξαφνικά η Χίος έγινε ο δημοφιλής προορισμός για τους μετανάστες - πρόσφυγες, μέσω των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, γιατί τουλάχιστον για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου δεν φαίνεται να υπήρχε μια τέτοια τάση, σε αντίθεση με το Μάρτη, που στη Χίο είχαμε υπερδιπλάσιες αφίξεις από τη Λέσβο. Κι αυτό όμως σίγουρα κάτι δείχνει κι εμείς οφείλουμε να αναζητήσουμε τα αίτια που το προκαλούν και να το αντιμετωπίσουμε.
Σίγουρα η τοπική κοινωνία έχει λόγους να είναι δύσπιστη όταν απέναντί της έχει μια Κυβέρνηση που έχει διαψευστεί τόσες φορές, ειδικά στις δεσμεύσεις της για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, για την οποία αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα όσα βλέπουμε να γίνονται στα γειτονικά νησιά, με βάση τα σημερινά -επαναλαμβάνουμε- δεδομένα και γνωρίζοντας ότι το φαινόμενο του προσφυγικού - μεταναστευτικού είναι δυναμικό και απρόβλεπτο, πόσω μάλλον όταν η στρόφιγγα ελέγχεται από τον “Σουλτάνο” Ερντογάν.
Αναλυτικά οι αφίξεις:
Γενάρης 2017                          Φλεβάρης 2017                           Μάρτης 2017
Λέσβος 456                                 252                                                  336
Χίος  324                                      275                                                  824
Σάμος 232                                   172                                                   247
Σύνολο αφίξεων για το πρώτο τρίμηνο του 2017: 1.044 στη Λέσβο, 824 στη Σάμο και 1.451 στη Χίο.

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου