Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Παλέψαμε για τη visa Schengen και οι τουρίστες περνάνε το χρόνο τους στο Τελωνείο

Αναφορά Ν. Μηταράκη για το χρόνο παραμονής στο Τελωνείο, των επισκεπτών από την Τουρκία
Αναφορά προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών, κατέθεσε ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», για το χρόνο παραμονής στο Τελωνείο, των επισκεπτών από την Τουρκία......

Ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:
«Βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και δυστυχώς βλέπουμε ότι η Πολιτεία για άλλη μια φορά δεν είναι έτοιμη. Πρώτα υπήρχε ο κίνδυνος να μην επεκταθεί για φέτος το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης visa Schengen, εξαιτίας αστοχιών της κυβέρνησης. Δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα και στην Ευρώπη και τελικά το πρόγραμμα εφαρμόζεται και το 2017. Βλέπουμε όμως σήμερα δυστυχώς, τους επισκέπτες από τη γειτονική χώρα να αναγκάζονται να περνούν το μισό τους σχεδόν χρόνο στο Τελωνείο, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί. Οι συνθήκες στο Τελωνείο του λιμανιού πρέπει να βελτιωθούν άμεσα, και σε αυτό περιλαμβάνεται και η επάνδρωση της υπηρεσίας με αστυνομικούς, προκειμένου να ολοκληρώνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης visa. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις θα υπάρχει όφελος για τους επαγγελματίες του νησιού, αλλά και οι επισκέπτες θα μπορούν να περνούν ευχάριστα και αξιοπρεπώς το χρόνο τους στο νησί.
Για τους λόγους αυτούς, κατέθεσα σήμερα αναφορά προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας να με ενημερώσουν για τις άμεσες ενέργειές τους, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στο Τελωνείο και να βελτιωθούν οι συνθήκες παραμονής τους εκεί. Η ενέργειά μου αυτή έρχεται σε συνέχεια της ερώτησης για τις υποδομές της Χίου που κατέθεσα αμέσως μετά το Πάσχα και ζητώ απαντήσεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το λιμάνι και τις υποδομές του».
Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς:
1. Την Υπουργό Τουρισμού
2. Τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών
3. Τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: «Οι επισκέπτες από την Τουρκία περνάνε το χρόνο τους στο Τελωνείο».
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί
Σας προωθώ άρθρο της εφημερίδας της Χίου «Αλήθεια» (29/4/2017), σύμφωνα με το οποίο, πάνω από 1.000 επισκέπτες που έφτασαν στον νησί το Σάββατο 29/4/2017, είτε για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, είτε ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή, αναγκάστηκαν να περάσουν περίπου τη μισή τους ημέρα στο Τελωνείο, καθώς οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί δεν επαρκούν. Να σημειώσω ότι, οι συνθήκες παραμονής στο συγκεκριμένο κτήριο είναι εξαιρετικά προβληματικές, επιτείνοντας την ταλαιπωρία που υφίστανται οι επισκέπτες και δημιουργώντας ιδιαίτερα κακή πρώτη εντύπωση από την άφιξη στο νησί της Χίου. Επιπλέον, και με δεδομένο τον περιορισμένο χρόνο παραμονής των επισκεπτών από την Τουρκία στο νησί, το οικονομικό όφελος των επαγγελματιών της Χίου, εξανεμίζεται, όταν οι τουρίστες αναγκάζονται να περνούν τη μισή τους εκδρομή περιμένοντας στο Τελωνείο.
Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, τα πρώτα σημάδια είναι αποθαρρυντικά, και εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, προμηνύεται μια κακή τουριστική σεζόν για το νησί.
Για τους λόγους αυτούς, παρακαλώ να τοποθετηθείτε στο άρθρο της εφημερίδας «Αλήθεια» ως προς το ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη βελτίωση των συνθηκών στην αίθουσα του Τελωνείου στο λιμάνι της Χίου και την επάνδρωση της υπηρεσίας με αστυνομικούς προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος ελέγχου των διαβατηρίων των επισκεπτών και χορήγησης visa, κοινοποιώντας μας τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,
Νότης Μηταράκης

Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου