Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

«Γιατί δεν χρειάζεται προαναχωρησιακό κέντρο η Χίος»

«Παραπλανητικό το δίλημμα «που να τους πάμε»», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα.
Τις διατυπωμένες και γνωστές θέσεις της σχετικά με την επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος, καταθέτει εκ νεόυ σε ανακοίνωσή της η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως παραπλανητικό το ερώτημα για το που θα πάνε οι πρόσφυγες σε περίπτωση που κλείσει η Σούδα με δεδομένη την μη ύπαρξη άλλης δομής στο νησί πέρα της ΒΙ.ΑΛ.............


Αναλυτικά η επιστολή της Παγχιακής Επιτροπής

Η Παγχιακή επιτροπή αγώνα, στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλει για την συνεχή και όσον το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, καταθέτει ξανά τις ήδη διατυπωμένες και γνωστές θέσεις της στην Χιακή κοινωνία, εν όψει του επικείμενου πορίσματος της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Χίου.

Οι προτάσεις της Παγχιακής επιτροπής αγώνα, είναι ψηφισμένες από το Δημοτικό Συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία. (Συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου 2016), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη, είναι αναρτημένες στην σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. https://www.facebook.com/PagxiakhEpitropiAgona/

 Συνοπτικά αυτές είναι :

1.Διασφάλιση εθνικής κυριαρχίας, φύλαξη και επιτήρηση συνόρων.

2.Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού πρακτικά και μετρήσιμα.

3.Καταγγελία και αποτροπή ενεργειών και πρακτικών που ενθαρρύνουν εγκατάσταση πληθυσμών στα νησιά μας, που μπορεί να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τρίτες χώρες.

4.Άμεση απομάκρυνση όλων των ΜΚΟ και ανάληψη των δράσεων από κρατικούς φορείς.

5.Επαρκής στελέχωση εμπλεκομένων Υπηρεσιών (Λιμενικό, Αστυνομία, Στρατός, Υγειονομικό, υπηρεσία Καταγραφής).

6.Μόνο Υπηρεσία Πρώτης Καταγραφής στο νησί και σύντμηση προθεσμίας.

7.Άρνηση δημιουργίας ή λειτουργίας οποιουδήποτε κέντρου κράτησης ή παραμονής. Δεν θα μετατραπούμε σε δεσμοφύλακες για λογαριασμό της Ευρώπης.

8.Επιστροφή κανονικότητας κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού και απαξίωση των δράσεων που εκπορεύονται από την εκμετάλλευση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

9.Εφαρμογή αναλογικότητας στον επιμερισμό βαρών του ζητήματος.

Οι προτάσεις-θέσεις αυτές αποτελούν μία άρρηκτη αλληλουχία και συμπληρώνουν η μία την άλλη, η συνολική δε εφαρμογή τους θα οδηγήσει σταδιακά στην έξοδο των νησιών μας από τον μεταναστευτικό χάρτη και την απεμπλοκή από το πρόβλημα, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες (η τις επιδιωκόμενες) πολιτικές, οι οποίες είναι στην κατεύθυνση μόνο της διαχείρισης ενός προβλήματος.

Θεωρούμε ότι η συνεχής πίεση όλων των φορέων προς την κυβέρνηση πρέπει να είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, ξεκινώντας από την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.

Το νομικά άρτιο κατά γενική ομολογία πόρισμα του δικηγορικού συλλόγου Χίου, αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει από πουθενά υποχρέωση παραμονής των μεταναστών και προσφύγων στα νησιά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει την άμεση δυνατότητα για κλείσιμο της παράνομης δομής της Σούδας, με ταυτόχρονη αποξήλωση των εγκαταστάσεων το οποίο και αυτό έχει ψηφισθεί από το ΔΣ. Οι παραπλανητικές ερωτήσεις και τα διλήμματα «που να τους πάμε» έχουν απαντήσεις που εύκολα προκύπτουν από το ισοζύγιο εισροών-εκροών μεταναστών και προσφύγων στο νησί, από τον Μάρτιο του 2016.

Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να βρει το πώς και το πού, όπως ακριβώς γίνεται σε νησιά που διαθέτουν μόνο χώρους καταγραφής και βραχύτατης παραμονής (πχ Ρόδος).

Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών έχουν προσφέρει σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί σαν άλλοθι για την συνεχή επιβάρυνσή τους .

Όσον αφορά στην δημιουργία νέων δομών οποιασδήποτε μορφής και ονομασίας, και πάλι η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη:

Καμία νέα δομή για τους παρακάτω λόγους:

• Γιατί «ιστορικοί και εθνικοί λόγοι» πρέπει να αποκλείουν την παραμονή τέτοιων πληθυσμών στα νησιά μας (αυτούσιες δηλώσεις των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου Νατάσας Γκαρά, Γιώργου Καϊσα και Δημήτρη Ρίζου, των οποίων η περιοχή έχει εξαιρεθεί από τα προγράμματα επιδότησης της Ύπατης Αρμοστείας, ενώ πραγματοποιείται μόνο καταγραφή και άμεση αναχώρηση εντός 48ωρών).

• Γιατί οι έως τώρα εξαγγελίες της ΕΕ και της κυβέρνησης, έχουν αποδειχθεί λόγια του αέρα.

• Γιατί η Χίος θα μπει οριστικά και αμετάκλητα στον μεταναστευτικό χάρτη, γιατί θα πολλαπλασιασθεί ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων στο νησί μεγαλώνοντας και παγιώνοντας τα ήδη μεγάλα προβλήματα.

• Γιατί όσοι χώροι και να δημιουργηθούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επάρκειά τους, αφού τα σύνορα δεν φυλάσσονται και τις ροές αποδεδειγμένα τις ελέγχει η γειτονική χώρα.

• Γιατί ο μεγάλος αριθμός μεταναστών, θα αυξήσει πολύ περισσότερο την παραβατικότητα και την ανασφάλεια των κατοίκων του νησιού.

• Γιατί θα αποτελεί συνεχή πόλο έλξης για κάθε λογής ΜΚΟ, η οποία με τον μανδύα του ανθρωπιστή, αποβλέπει σε διαχείριση και κατασπατάληση εκατομμυρίων χωρίς έλεγχο, για ίδιον κυρίως όφελος, διαβρώνοντας και διχάζοντας τις τοπικές κοινωνίες.

• Γιατί στην απόφαση 44, απόσπασμα πρακτικού Νο 6, της Δημόσιας Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, επισημαίνεται: "Τέλος τονίζει με έμφαση ότι τα νησιά μας δεν αντέχουν τη δημιουργία καμίας νέας δομής ".

 Όσον αφορά δε στην απαίτηση δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου, ακόμη και μέσα σε δομή που ήδη λειτουργεί, δήθεν για να αρχίσουν οι επιστροφές προς την Τουρκία, αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο ψέμα.

Για παράδειγμα στην Μυτιλήνη που υπάρχει προαναχωρησιακό κέντρο, δεν έχει μεταβληθεί ο αριθμός παραμενόντων πάνω στο νησί, γιατί απλά είναι πολιτική απόφαση ο εγκλωβισμός του μεταναστευτικού πληθυσμού πάνω στα νησιά μας και προϊόν αυθαίρετης ερμηνείας μιας θολής «συμφωνίας».

Επιπλέον δε, γίνονται και χωρίς αυτό σε συνεχή βάση μεταγωγές, με σκοπό την επαναπροώθηση στην Τουρκία.

Η απαίτηση για δημιουργία τέτοιου κέντρου ακυρώνει αυτόματα την ολιγοήμερη παραμονή στο νησί που δικαίως διεκδικούμε, γιατί υποτίθεται ότι οι μετανάστες θα περιμένουν την εκδίκαση και του δεύτερου βαθμού ασύλου στο νησί άρα μιλάμε για 12 και πλέον μήνες.

Κατά το διάστημα αυτό θα μπορούν να διαμένουν εκτός των hot spot, ενώ θα έχουν και δικαίωμα έκδοσης ΑΦΜ, εργασίας κλπ, όπως δηλαδή προβλέπει η νομοθεσία, συμβάλλοντας αρνητικά στην ήδη ρημαγμένη οικονομία των νησιών με την υψηλότερη ανεργία πανελληνίως σε νέες ηλικίες.

Αυτό από μόνο του δείχνει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ότι η παραμονή τους στα νησιά, είναι θέμα πολιτικής απόφασης, το δε παράλογο είναι ότι παραβιάζει και την θέληση των ίδιων των εγκλωβισμένων.

Απλά και κατανοητά λοιπόν, στα νησιά θα πρέπει να καταγράφονται μόνο οι πρόσφυγες – μετανάστες, ενώ η αίτηση ασύλου θα πρέπει να εξετάζεται αλλού. Με την δημιουργία νέων χώρων παραμονής, το νησί μας θα μετατραπεί σε γκρίζα ζώνη με στόχο να επιβραδύνονται και να φιλτράρονται οι ροές.

Για την υποστήριξη της διαδικασίας ασύλου, πέρα από τις κρατικές, θα δημιουργηθούν από τις ΜΚΟ και άλλες παράλληλες δομές με ασαφές πλαίσιο λειτουργίας.

Οι «προνομιούχοι» θα περνούν προς την ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, ενώ εδώ στο νησί-φυλακή θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι υπόλοιποι. Επίσης, όσον αφορά στην «αναγκαιότητα» δημιουργίας κέντρου παραβατικών, θα πρέπει να ακολουθηθεί η παλιότερη τακτική, δηλαδή μεταφορά τους σε κλειστά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από άρθρο στις 20-3-2017 στην Καθημερινή ,που δείχνει ότι ξένα κέντρα αποφάσεων υποδεικνύουν τις λύσεις που πρέπει να επιβληθούν στις ταλαιπωρημένες κοινωνίες των νησιών. “

Η πρόταση που έχει υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση από μεγάλη ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση που είχε την πατρότητα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο υποδοχής στη Χίο “ Ενδεικτικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρουμε μερικές ενέργειες που μπορεί να γίνουν:

• Προσφυγή στην δικαιοσύνη για άμεσο κλείσιμο της Σούδας

• Προσφυγή στην δικαιοσύνη για παραβίαση των όρων μίσθωσης της ΒΙΑΛ • Προσφυγή σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια από τον Δήμο

• Έλεγχος για εξαγγελίες που γίνονται σε αντίθεση με ειλημμένες αποφάσεις

• Αυστηρός έλεγχος των μελών των δραστηριοποιούμενων στις ΜΚΟ στην Χίο και των ενεργειών τους, με απώτερο στόχο όμως την πλήρη εξαίρεσή τους από την διαχείριση του ζητήματος

• Παράσταση του Δήμου στις Υπηρεσίες και απαίτηση για την εφαρμογή της νομιμότητας και την προστασία της ατομικής περιουσίας και υπόστασης, χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να ληφθεί το μήνυμα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

• Παραίτηση του Δήμου από το αίτημα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για άδεια επέκτασης του χώρου της Σούδας

• Έλεγχος των ενεργειών της Ύπατης Αρμοστείας γενικότερα (επιδόματα στέγης, μετρητών κλπ) και ειδικότερα όσον αφορά την προκήρυξη έργου περίφραξης του κοινόχρηστου αρχαιολογικού χώρου της τάφρου του Κάστρου, χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια

• Ενέργειες του Δήμου για έλεγχο από κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας για βλάβες που μπορεί να έχουν προκύψει στις κατοικίες, από την λειτουργία απορροφητικών βόθρων σε απόσταση <5μ από τον αναλημματικό τοίχο στην Σούδα. Ο έλεγχος να διευρυνθεί και για άλλες περιπτώσεις, πχ επικινδυνότητα τοίχων από την συνεχή αφαίρεση λίθων από αυτού.

Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου