Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΒΙΑΛ: Πάνε να μας παγιδεύσουν σε ένα ψεύτικο δίλημμα

Η ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΖΗΤΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Όσα επιβάλει η κοινή λογική ζητά με ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία στο προσφυγικό ζήτημα, μετά την επίσκεψή και στελεχών της στον καταυλισμό της ΒΙ.ΑΛ. και την διαπίστωση των άθλιων συνθηκών επιβίωσης δεκάδων προσφύγων και μεταναστών......


Με ανακοίνωσή του ο δημοτικός συνδυασμός ζητά την άμεση μεταφορά των προσφύγων σε σωστούς χώρους διαβίωσης στην ηπεριωτική Ελλάδα, στην ελεύθερη διακίνησή τους στις χώρες που επιθυμούν και στην καλυτέρευση των συνθηκών διαμονής τους στα νησιά, για όσο διάστημα αυτοί παραμένουν. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία αναφέρει: 

"Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο συμπίπτουν πρόσφυγες, τοπική κοινωνία, ομάδες αλληλεγγύης, τοπικοί φορείς (οι τελευταίοι στα λόγια): στην απόλυτη ανάγκη οργανωμένης και μαζικής μετακίνησης των εγκλωβισμένων προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα με την προοπτική μετεγκατάστασης τους στις χώρες που επιθυμούν.

Απέναντι μας είναι η απάνθρωπη πολιτική ΕΕ και Κυβέρνησης, η «ασφαλής» τρίτη χώρα Τουρκία, οι μηχανισμοί επικυριαρχίας όπως η Frontex κ.ά. Όσοι θέλουν τα νησιά μας να είναι το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρώπης-Φρούριο.

Είδαμε την κατάσταση στη ΒΙΑΛ το Σάββατο (25/11) που μας πέρασε, αν και δεν έχουν λείψει από αυτό το ξεχασμένο μέρος η Χιακή Συμπολιτεία και οι αλληλέγγυοι πολίτες της Χίου από την πρώτη στιγμή. Μαζί με ελάχιστους δημοτικούς συμβούλους, τιμητικές εξαιρέσεις στην μακάρια και μεγαλόστομη αδιαφορία των τοπικών αιρετών, στις ανέξοδες καταγγελίες διάφορων αυτόκλητων σωτήρων.

Είδαμε υπεράριθμους πρόσφυγες να κοιμούνται στο ύπαιθρο, με σλίπνγκ μπαγκ και κουβέρτες στις λάσπες, σε δεντρόσπιτα και αυτοσχέδιες κατασκευές. Ανθρώπους γυμνούς, δίχως χειμωνιάτικα ρούχα, μουσκεμένους. 600 παιδιά με σαγιονάρες στο κρύο του χειμώνα. 600 παιδιά έξω από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, να περιπλανιούνται όλη μέρα στις λάσπες. Σκηνές παραπεταμένες, ανθυγιεινές. Σκοτεινές.

Η υπέρμετρη διόγκωση της ΒΙΑΛ δεν θα εξανθρωπίσει αυτό το κολαστήριο. Η ΒΙΑΛ ήταν, παραμένει και θα γίνει ακόμα χειρότερη: ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένα όνειδος για γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους. Απάνθρωπο και ντροπιαστικό. Οι πολίτες της Χίου δεν πρέπει να παγιδευτούν στο ψεύτικο δίλημμα που με τη δήθεν «αβλεψία» της Κυβέρνησης μάς βάζουν.

Μαζί με τους δυστυχισμένους συνανθρώπους μας που ήρθαν στο νησί μας, διεκδικούμε:

-        Μετακίνηση των προσφύγων σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

-        Ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες αρχικού προορισμού.

-        Ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας στο νησί για όσο διάστημα παραμένουν.

-        Εναντίωση στις πολιτικές που γεννούν την προσφυγιά, τη φτώχεια, την εξαθλίωση". 

πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου