Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Καλώς ήλθατε στην Φυλακή της Μόριας

Οδοιπορικό του ΣΚΑΪ: Εικόνες ντροπής από το άβατο της Μόριας
Το άβατο της Μόριας, του προσφυγικού καταυλισμού – ντροπή στη Μυτιλήνη, έσπασε χθες ο ΣΚΑΪ, ο οποίος έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια κατάφερε να λάβει άδεια προκειμένου να καταγράψει τις συνθήκες που επικρατούν.....


Το ρεπορτάζ της Βίκυς Παύλου σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την καθημερινότητα προσφύγων και μεταναστών, με αδιάψευστο μάρτυρα τα πλάνα της κάμερας.

Η ξεθωριασμένη από την πολυκαιρία επιγραφή «Καλωσήλθατε στη φυλακή» που αναγράφεται στον τοίχο, έξω από την είσοδο του καταυλισμού, δίνει το στίγμα για όσα βιώνουν οι «φιλοξενούμενοι» της Μόριας.

Παιδιά πίσω από μεταλλικά πλέγματα, κοντέινερ ασφυκτικά γεμάτα με πρόσφυγες, σκηνές πρόχειρα στημένες , κάδοι γεμάτοι με σκουπίδια είναι μερικές μόνο από τις εικόνες εξαθλίωσης που αντικρίζει κανείς στο «κολαστήριο της Ευρώπης», όπως έχει χαρακτηριστεί ο προσφυγικός καταυλισμός.

Πρόσφυγες καταγγέλλουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν:

Ένας πατέρας δύο παιδιών περιγράφει τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν, τους 4 μήνες που βρίσκεται στη Μόρια, αναφέροντας ότι τα παιδιά είναι καθημερινά άρρωστα.

Μία μητέρα από το Αφγανιστάν, που διαμένει στον καταυλισμό με τον γιο της, αποκαλύπτει ότι κάθε βράδυ σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των φιλοξενούμενων, ενώ καταγγέλλει ότι το προσωπικό δεν επιτρέπει στους Άραβες να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες, χωρίς προηγουμένως να παρακαλέσουν: «Ο γιος μου έχει δύο εβδομάδες να κάνει μπάνιο» λέει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλο ύψος ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Μόρια, ενώ μέχρι χθες μόνο λίγα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν λάβει άδεια για να καταγράψουν την κατάσταση.

Πηγή: http://www.skai.gr

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου