Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

«Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ σε φαρμακεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια και γιατρούς

Στατιστική μεθοδολογία στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο υπερβάσεων ή αποκλίσεων των παρόχων...

Νέα «όπλα» ενεργοποιεί ο ΕΟΠΥΥ στη «μάχη» για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του και τον έλεγχο των δαπανών που υποβάλλονται απο τους δεκάδες χιλιάδες παρόχους του για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του. 

Σύμφωνα με στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται στατιστική μεθοδολογία στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο υπερβάσεων ή αποκλίσεων των παρόχων, από τα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα μέχρι τους γιατρούς και τους φυσικοθεραπευτές. 

Τα ευρήματα, τουλάχιστον περίεργα ή παράδοξα ή πρωτοφανή σε αρκετές περιπτώσεις, έδωσαν το έναυσμα στον Οργανισμό ώστε να ελέγξει περαιτέρω τους παρόχους μέσω της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ με τελικό ζητούμενο τη διαφάνεια στις κινήσεις και τις συναλλαγές των παρόχων προς όφελος όλων, παρόχων, ασφαλισμένων και ΕΟΠΥΥ.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στα ιδιωτικά φαρμακεία

Η μεθοδολογία εστίασε σε συνταγές που εκτελέστηκαν σε ιδιωτικά φαρμακεία για το πρώτο εξάμηνο του 2018 -ο έλεγχος γίνεται στα μηνιαία δεδομένα. 

Από τον έλεγχο στα πρώτα 472 φαρμακεία προέκυψε ότι επιβάλλεται να μπουν επειγόντως στο μικροσκόπιο άλλα 33 φαρμακεία στα οποία παρατηρήθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις στα ποσά της συγκεντρωτικής κατάστασης ανά ημέρα, αξιοσημείωτη αύξηση της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, καθώς και αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των συνταγών που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Κάποιες από τις περιπτώσεις που έχει στη διάθεση του το protothema.gr μαρτυρούν περίεργες και επαναλαμβανόμενες διαδρομές των ασθενών από γιατρούς σε φαρμακεία με κοινό παρονομαστή τη μεγάλη αξία των φαρμάκων που συνταγογραφούνταν.

Έτσι, εντοπίστηκε ότι εκτελούνταν όλο το α' εξάμηνο του έτους συνταγές μεγάλης δαπάνης, με σκευάσματα για παρεντερική διατροφή καρκινοπαθών και παιδιατρικά εμβόλια, σε δύο συγκεκριμένα φαρμακεία του νομού Αττικής από ιατρούς που εδρεύουν σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση απο αυτά. 

Σε άλλη περίπτωση καταγράφηκε ότι εκτελούνταν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συνταγών από συγκεκριμένους ιατρούς (κυρίως Γενικής Ιατρικής) σε συγκεκριμένα φαρμακεία στην περιφέρεια και σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε συνεπωνυμία γιατρών και φαρμακοποιών.

Φαρμακείο στα βόρεια προάστια της Αττικής διαπιστώθηκε πως εκτελεί συνταγές μεγάλου κόστους που αφορούν σκευάσματα παρεντερικής διατροφής καρκινοπαθών συνταγογραφημένες όμως από ιατρό ακτινολόγο συγκεκριμένου νοσοκομείου κι ενώ οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι διαμένουν σε διάσπαρτες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Άλλο φαρμακείο στον Πειραιά βρέθηκε ότι εκτελεί σχεδόν κατ´ αποκλειςτικότητα συνταγές συγκεκριμένων παιδιατρικών εμβολίων υψηλού κόστους συνταγογραφημένες όμως από συγκεκριμένο παιδίατρο κρατικής δομής της Αττικής. Ομοίως, αλλο φαρμακείο σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής βρέθηκε ότι εκτελεί την πλειονότητα των συνταγών για εμβόλια που συνταγογραφεί ιδιώτης παιδίατρος των νοτίων προαστίων Αθηνών. 

Τέλος, σε φαρμακείο της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκε ότι εκτελείται μεγάλος αριθμός συνταγών σκευάσματα για Αλωπεκία. Τα σκευάσματα αυτά είναι υψηλού κόστους, συγκεκριμένης εταιρίας κι έχουν συνταγογραφηθεί όλα από τον ίδιο δερματολόγο με ιατρεία όμως στη Νησιωτική Ελλάδα!

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στα Διαγνωστικά εργαστήρια 

Η στατιστική μεθοδολογία στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο υπερβάσεων ή αποκλίσεων των παρόχων συνεχίστηκε και στα 2.620 διαγνωστικά εργαστήρια. Βρέθηκε ενδεικτικά ότι διαγνωστικό κέντρο στην Αττική με σύνολο υποβληθέντος ποσού στον ΕΟΠΥΥ περίπου 205.000 ευρώ, είχε το πάνω από το 63% της δαπάνης αυτης, περίπου 160.000 ευρώ, απο παραπεμπτικά που είχε συνταγογραφήσει ένας μόνο γιατρός!

Άλλο διαγνωστικό στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης υπέβαλε δαπάνη 310.000 ευρώ, με το 50% αυτής να αφορα την εκτέλεση παραπεμπτικών που προέρχονταν επίσης από έναν και μόνο γιατρό.

Αποκλίσεις δαπανών και... συγκλίσεις γιατρών και φυσικοθεραπευτών έδειξε ο έλεγχος σε περίπου 2.173 φυσικοθεραπευτήρια. Ενδεικτικά, πάροχος φυσικοθεραπείας στην Πελοπόννησο υπεβαλε στον ΕΟΠΥΥ δαπάνη περίπου 43.000 ευρώ, από τα οποία ομως τα 36.000ευρώ (πάνω από 83% του συνόλου) προέρχονταν αποκλειστικά από τις συνταγές ενός γιατρού.

Άλλος πάροχος στη Μακεδονία υπέβαλε δαπάνη 35.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών (24.000 ευρώ) να αφορούν την εκτέλεση παραπεμπτικών και παλι ενός μόνο γιατρού.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου