Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Κάθε μονομερής εμπορική απόφαση θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα

Αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ προστατεύουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, προσθέτοντας: "Δεν είμαστε στρατηγικοί εταίροι......

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την τρέχουσα "ταραγμένη περίοδο" στις σχέσεις τους μέσω της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης, δήλωσε αργά την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Η στρατηγική μας εταιρική σχέση, η οποία έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές δυσκολίες, θα ξεπεράσει αυτήν την ταραγμένη περίοδο", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 9η Τουρκική Διάσκεψη Επενδύσεων που πραγματοποίησε το Επιχειρησιακό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ (TAIK) στη Νέα Υόρκη.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι διαφωνίες με τη διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, σε θέματα όπως η FETO, η χαρακτηρισμένη από τους Τούρκους ως τρομοκρατική οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Ιερουσαλήμ, η Συρία και οι κυρώσεις «δοκιμάζουν τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις».

Είπε ότι πιστεύει ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν ακόμα πολύ δρόμο στις σχέσεις τους, ειδικά όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις FETO και PYD/PKK.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ορισμένοι κύκλοι στη διοίκηση του Τράμπ υποθέτουν ότι μπορούν να επιλύσουν διαφορές με την Τουρκία μέσω απειλών, πιέσεων και εκβιασμών.

Αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ προστατεύουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, προσθέτοντας: "Δεν είμαστε στρατηγικοί εταίροι;"

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η FETO δραστηριοποιείται σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ και έχει δικά της σχολεία εκεί. 

Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ υπερβαίνουν τα 4,6 δισ. δολάρια

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο όγκος των διμερών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ήταν πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Είπε ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές ανήλθαν σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Από σήμερα, οι επενδύσεις των Τουρκικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ υπερβαίνουν τα 4,6 δισ. δολάρια", πρόσθεσε.

Ο «σουλτάνος» δήλωσε ότι η Τουρκία βλέπει το μέλλον των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τις ΗΠΑ με ελπίδες παρά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον και τον διπλασιασμό των δασμών στις τουρκικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Είπε ότι δεν υπάρχουν νικητές σε εμπορικούς πολέμους και ότι κάθε μονομερής απόφαση θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει το επενδυτικό περιβάλλον χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς.

"Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση περισσότερων άμεσων επενδύσεων και για τους διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν με ασφάλεια στη χώρα μας", πρόσθεσε.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου