Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Στο Μαξίμου για «κόκκινα» δάνεια και πρώτη κατοικία οι τραπεζίτες

Το σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται στο μικροσκόπιο των θεσμών σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, οι οποίοι θα είναι παρόντες στη σύσκεψη στο Μαξίμου μέσω τηλεδιάσκεψης....

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου περνούν σήμερα για ακόμα μια φορά οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών με ζητούμενο να γεφυρωθούν οι διαφορές με την κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Την ίδια ώρα, το σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται στο μικροσκόπιο των θεσμών σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, οι οποίοι θα είναι παρόντες στη σύσκεψη στο Μαξίμου μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι θεσμοί εντοπίζουν τρία «θολά» σημεία στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο που στόχος είναι να έχει κλείσει το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που παύει να ισχύει ο νόμος Κατσέλη:

- την ένταξη στο νέο θεσμικό πλαίσιο και του κριτηρίου της περιουσιακής κατάστασης 
- τον χρονικό ορίζοντα της προστασίας και με ποια περιοδικότητα θα πρέπει να εξετάζεται η περιουσιακή -εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη
- την αντιμετώπιση του κενού που θα υπάρξει με τη λήξη του νόμου Κατσέλη και μέχρι τη λειτουργία της νέα πλατφόρμας.

Αρχικά είχε ακουστεί ένα σενάριο για πιθανή παράταση του νόμου Κατσέλη, πυ ωστόσο στη συνέχεια αποκλείστηκε, καθώς δεν το θέλουν ούτε οι θεσμοί, ούτε οι τράπεζες και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκορυστεί με κανέναν από τους δύο.

Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τις τράπεζες, πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό αίτημα των τραπεζών είναι ο υποχρεωτικός έλεγχος των 155.000 αιτήσεων που εκκρεμούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί αν οι αιτούντες πληρούν τα κριτήρια του νόμου και δικαιούνται ως εκ τούτου να λάβουν προσωρινή προστασία ως την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου