Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Κρεβάτια ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές ζητά το υπουργείο Υγείας

Η διάθεση συγκεκριμένου αριθμού κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί βασικό αίτημα της Αριστοτέλους προς τους εκπροσώπους των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών στις επαφές που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την υπογραφή σχετικής σύμβασης....

Την έλλειψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) «βλέπει» πλέον και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρά τους ισχυρισμούς της ότι το σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν.

Είναι χαρακτηριστικό πως η διάθεση συγκεκριμένου αριθμού κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί βασικό αίτημα της Αριστοτέλους προς τους εκπροσώπους των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών στον κύκλο των επαφών που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την υπογραφή σύμβασης μεταξύ κλινικών και υπουργείου.

Σημειωτέον η σύμβαση που είναι σε ισχύ υπογράφηκε το 2012 και έκτοτε λαμβάνει συνεχώς παρατάσεις, από την πλευρά τους δε οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έχουν καταλογίσει στο παρελθόν στους επικεφαλής της Αριστοτέλους ότι έχουν τροποποιήσει πολλές φορές μονομερώς τους όρους της σύμβασης.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών επεξεργάζονται το αίτημα του υπουργείου Υγείας, αντιλαμβανόμενοι μεν τις ανάγκες του συστήματος υγείας για ΜΕΘ αλλά γνωρίζοντας και τις ανάγκες που καλύπτουν οι κλίνες ΜΕΘ στη λειτουργία των δικών τους μονάδων υγείας, ιδίως σε κάποιες μεγάλες κλινικές όπου οι Εντατικές Μονάδες υποστηρίζουν και πολλές και σημαντικές χειρουργικές κλινικές.

Άλλωστε, με ευνοϊκή διάθεση είχαν ακούσει τη σχετική πρόταση και το 2015 από τον τοτε υπουργό Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, και είχαν αντιπροτείνει ότι θα μπορούσε να «παραχωρηθεί» ένας αριθμός κλινών ΜΕΘ από κάθε κλινική στο ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απαλλαγή για την κλινική από την καταβολή clawback (πρόκειται για την υπέρβαση της κλειστής δαπάνης που έχει προϋπολογιστεί για τις νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ) για αυτές τις κλίνες.

Η απαλλαγή από το clawback για τις κλίνες που θα διαχειρίζεται ουσιαστικά τώρα το ΕΚΑΒ -και στη συνέχεια το ΕΚΕΠΥ που είναι ο διάδοχος φορέας για τη διαχείριση τους- παραμένει ζητούμενο για τις ιδιωτικές κλινικές. Η αποζημίωση των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ θα γίνεται με το τιμολόγιο για τις ΜΕΘ του ΕΣΥ.

Πάντως, το βέβαιον είναι πως οι επαφές και οι συζητήσεις των δύο πλευρών για τη διάθεση των ΜΕΘ βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και πως μία ενδεχόμενη συμφωνία τους δεν θα προλάβει να αποτυπωθεί την εφετινή κρίσιμη περίοδο της γρίπης, που οι ανάγκες για ΜΕΘ είναι τόσο μεγάλες.

Πηγή: www.ygeiamou.gr 

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου