Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Serial killer στην Κύπρο: Πώς σκότωνε τα θύματά του ο «Ορέστης»

Νέες έρευνες σήμερα από τις αρχές - Οι αποκαλύψεις για τις δολοφονίες οδηγούν σε παραίτηση τον υπουργό Δικαιοσύνης.....

Εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα αναμένονται σήμερα στην υπόθεση του 35χρονου serial killer, ο οποίος φαίνεται πως θα απασχολήσει για πολύ ακόμα καιρό τη κοινή γνώμη, μέχρι να καταλήξει στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου.

Οι νέες νεκροτομές που διενεργήθηκαν προχθές και χθες μέχρι αργά το βράδυ, από τον ιατροδικαστή Ανδρέα Μαρνερίδη, ο οποίος μετέχει στο κλιμάκιο της Scotland Yard που βρίσκεται στη Κύπρο, κατέδειξαν πως τα δύο θύματα του ίλαρχου Νίκου Μεταξά δολοφονήθηκαν με στραγγαλισμό, αλλά ο δράστης δεν χρησιμοποίησε τις παλάμες και τα δάχτυλα, αλλά το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σφίγγοντας τον λαιμό τους. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο δράστης ενδεχομένως αιφνιδίασε τα θύματα βρισκόμενος πίσω από τη πλάτη τους. Για την 38χρονη Marry Rose Tiburcio από τις Φιλιππίνες  και την γυναίκα που βρισκόταν στη βαλίτσα στη Κόκκινη Λίμνη, καταγράφηκε ως αιτία θανάτου, «στραγγαλισμός – κεφαλοκλείδωμα». Για τις άλλες δύο, την 28χρονη Arian Palanas Lozano από τις Φιλιπίνες που βρέθηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού και την 30χρονη Asmita Kahda Anu από το Νεπάλ, που εντοπίστηκε στο πηγάδι στο πεδίο βολής στην Ορούντα δεν διαπιστώθηκε η αιτία του θανάτου τους.

Η Livia στη βαλίτσα

Για τη  γυναίκα που βρέθηκε στη βαλίτσα, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που είχε δημοσιεύσει το protothema.gr, ότι πρόκειται για τη 36χρονη Livia - Florentina Bunea από τη Ρουμανία, που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 μαζί με την 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα αυτισμού. Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, τα στοιχεία του σωματότυπου της, οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τη Livia. Ωστόσο η επίσημη επιβεβαίωση θα γίνει με DNA αφού δεν μπορεί να γίνει φυσική αναγνώριση. Αν βρεθεί η σορός της 8χρονηςκόρης της στη Κόκκινη Λίμνη τότε θα γίνει σύγκριση γενετικού υλικού, διαφορετικά αυτό θα γίνει με δείγμα από τους συγγενείς της στη Ρουμανία.

Στοιχείο του εγκλήματος

Οι χθεσινές έρευνες στη Κόκκινη Λίμνη, οδήγησαν στον εντοπισμό ενός αντικειμένου που κατά πάσα πιθανότητα είναι πλάκα τσιμέντου. Ο χώρος που βρέθηκε το αντικείμενο σημάνθηκε και σήμερα θα γίνει έρευνα πέριξ αυτού, με στόχο να βρεθεί μία ακόμα βαλίτσα εξ αυτών που είχε πετάξει ο Νίκος Μεταξάς μετά τις δολοφονίες. Στη πρώτη βαλίτσα που ανασύρθηκε από τη Κόκκινη Λίμνη είχε βρεθεί μαζί με το πτώμα και μια πλάκα τσιμέντου, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για να μείνει η βαλίτσα στον βυθό. Στη Κοκκινη Λίμνη αναζητούνται ακόμα δύο βαλίτσες με τις σορούς της 8χρονης Elena Natalia Bunea και της 29χρονης MaricarValdez Arquiola από τις Φιλιππίνες.

Η πλάκα με το τσιμέντο θα ανασυρθεί, και θα συνεχιστούν όλες οι απαραίτητες έρευνες με ρομποτική κάμερα και δύτη.

Το έργο της έρευνας το δυσκολεύει η χαμηλή ορατότητα του νερού, λόγω τόσο του χρώματος του αλλά και λόγω της λάσπης η οποία αναμιγνύεται με το νερό κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

Σήμανση τεμαχίων

Τόσο στη Κόκκινη Λίμνη όσο και στη Λίμνη Μεμί, η Πυροσβεστική έχει χωρίσει τον χώρο σε τεμάχια, ώστε να εξετάζεται σε κάθε λεπτομέρεια κάθε κομμάτι του βυθού.
Στη λίμνη Μεμί δεν έχει βρεθεί παρά τις πολυήμερες έρευνας κανένα ίχνος της 6χρονης Sierra Graze Seucalliuc, κόρης της 38χρονης Marry Rose από τις Φιλιππίνες, το πτώμα της οποίας ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε στις 14 Απριλίου στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού. Οι έρευνες μέχρι σήμερα γίνονται με ρομποτική κάμερα και δύτες, ενώ από το Σάββατο θα χρησιμοποιηθεί ηχοεντοπιστική συσκευή Sonar που αναμένεται να φθάσει στη Κύπρο από το εξωτερικό αύριο. Οι έρευνες θα συνεχιστούν σε όλα τα σημεία με κάθε διαθέσιμο μέσο μέχρι να βρεθούν τα πτώματα, ή να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να βρίσκονται στους χώρους που υπέδειξε ο 35χρονος ίλαρχος.

Με μεθόδους Scotland Yard

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Scotland Yard η οποία βρίσκεται στη Κύπρο, παρέχει βοήθεια στους Κύπριους ανακριτές σε κάθε επίπεδο, αφού πρώτα έτυχε ενημέρωσης για όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί. Οι Βρετανοί επισκέφθηκαν διάφορους χώρους που σχετίζονται με την δράση του 35χρονου αξιωματικού, διάβασαν λεπτομερώς τις καταθέσεις του και έλαβαν γνώση των στοιχείων που δόθηκαν με καταθέσεις, αλλά και όσων προέκυψαν μέσα από την έρευνα του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της αστυνομίας.

Έχοντας πλήρη εικόνα της υπόθεσης έδωσαν κατεύθυνση για το πως θα πρέπει να συνεχιστεί η ανάκριση του «Ορέστη», ώστε να αξιοποιηθούν αντιφάσεις, κενά, και παραλείψεις που εντοπίστηκαν στα όσα έχει πει μέχρι σήμερα.

Επίσης ενδεχομένως και σήμερα να είναι έτοιμο ένα ψυχολογικό προφίλ του, το οποίο δίνει εικόνα της προσωπικότητας του, ώστε να μπορέσει να εξηγηθεί η εγκληματική του δράση, με επίκεντρο την προσπάθεια απάντησης του ερωτήματος, για το αν έχει διαπράξει και άλλα εγκλήματα και αν τα πρώτα θύματα του ήταν αυτά που δολοφόνησε, κατά την ομολογία του, το 2016.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι πιθανότατα, να μην έχει πει όλη την αλήθεια και να ομολόγησε τους επτά φόνους για να χαλαρώσει την ανάκριση, δίνοντας κάποια στοιχεία που θα δημιουργούσαν στους ανακριτές την εντύπωση ότι είναι ειλικρινής. Επιφυλάξεις υπάρχουν και για το αν οι φόνοι έγιναν, με τον τρόπο και τα κίνητρα που ο ίδιος ισχυρίστηκε. Γρίφος που θα πρέπει να λυθεί είναι και η δολοφονία δύο παιδιών.

Παραίτηση υπουργού

Οι αποκαλύψεις γύρω από τον τρόπο που η αστυνομία είχε χειριστεί τις υποθέσεις των εξαφανίσεων αλλοδαπών γυναικών, τα τελευταία χρόνια, οδηγούν και σε πολιτικές αναταράξεις, καθώς σήμερα αναμένεται να υποβάλλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο υπουργός δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης Ιωνάς Νικολάου. Ο κ. Νικολάου προανήγγειλε την υποβολή παραίτησης με χθεσινή γραπτή δήλωση, σημειώνοντας πως ο ίδιος και το υπουργείο δεν φέρουν ευθύνη για τον τρόπο που η αστυνομία χειρίστηκε τις καταγγελίες για εξαφανίσεις, αλλά αισθάνεται πως θίγεται ως πολιτικός προϊστάμενος. Επισημαίνει πως ουδέποτε ενημερώθηκε από την αστυνομία για αυτές τις υποθέσεις μέχρι στην ημέρα που βρέθηκαν νεκρές οι γυναίκες και τα παιδιά, που είχαν εξαφανιστεί.

Αυτούσια η δήλωση του κ. Ιωνά Νικολάου:

 «Παρακολουθώντας τις δηλώσεις με τις οποίες τις τελευταίες ημέρες με καλούν σε παραίτηση, αναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς από μέρους της Αστυνομίας των καταγγελιών για τα δηλωθέντα ως ελλείποντα πρόσωπα, θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους ότι καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας και συμμετοχής μου στη πολιτική ζωή υπήρξα αυστηρός   αναφορικά με τις αρχές που καθορίζουν την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ακόμη και αν δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη. 

Με συγκλονισμό προς τα θύματα του στυγερού εγκλήματος που έχει αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες, από την επομένη των γνωστοποιήσεων για πιθανούς ελλιπείς χειρισμούς που έτυχαν από την Αστυνομία οι καταγγελίες για τα ελλείποντα πρόσωπα και παρά το γεγονός ότι πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχα οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας, και με περίσκεψη για το όλο ζήτημα και αγανάκτηση ως προς το πρωτοφανές αυτό έγκλημα έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανάμενα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό.

Η μη γνωστοποίηση των αποφάσεων μου μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι εκ καθηκόντως είχα υποχρέωση να ενημερώσω πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την αυριανή συνάντηση, που έχω ζητήσει και θα έχω με τον Πρόεδρο, θα τον ενημερώσω για τις αποφάσεις μου και θα του επεξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτές, παρά το γεγονός ότι ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών. Οι ανακρίσεις και διερεύνηση καταγγελιών υπάγονται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα στις ανακριτικές αρχές που είναι η Αστυνομία, η οποία όποτε κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο αποτείνεται στο Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες. Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτές.»

Ραντεβού με Ν. Αναστασιάδη

Στις 10:00, ο κ. Νικολάου και ο αρχηγός αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Νικολάου αναμένεται να υποβάλλει παραίτηση και να αναφέρει στο Πρόεδρο τα λάθη και τις παραλείψεις της αστυνομίας. Επίσης ο αρχηγός αστυνομίας θα δώσει στον Πρόεδρο τη δική του εκδοχή από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχει στη διάθεση του και θα σημειώσει ότι έχει διοριστεί ερευνητική επιτροπή για να κάνει διοικητική έρευνα και να διαπιστώσει ποιοι φέρουν ευθύνη για την πλημμελή έρευνα των καταγγελιών για εξαφανίσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Νικολάου θα επιμείνει στην παραίτηση του ακόμα και αν ο Νίκος Αναστασιάδης δεν την κάνει δεκτή.

Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο αρχηγός αστυνομίας, και τι στάση θα τηρήσει απέναντι του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου