Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Έπρεπε Να Έχουμε Επιχειρηματικό Πάρκο Πριν… 20 Χρόνια

Δεν πειράζει, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο πράγμα που κάνουμε με καθυστέρηση 20ετίας. Έτσι την Πέμπτη το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, θα μπει η πρώτη βάση συζήτησης για δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου. “Πρόκειται για εργαλείο ανάπτυξης”, μας είπε ο Γιώργης Περρής, επιστημονικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου, “που άλλες πόλεις το έχουν εδώ και δεκαετίες. Αν δεν ξεκινήσουμε κάποτε όμως, έστω και καθυστερημένα, θα βιώνουμε καταστάσεις οχλούσες επιχειρήσεις να είναι μέσα στα σπίτια, να είναι όλα άναρχα και εν τέλει παράνομα”.....

 Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιώργο Γεωργούλη, Επιμελητήριο και Δήμος Χίου από κοινού εξετάζουν το τελευταίο 4μηνο την εκπόνηση της μελέτης για το επιχειρηματικό πάρκο, έχοντας καταλήξει και στο κόστος αυτής, που ανέρχεται στα 17.000 ευρώ, με την εκτίμηση ότι αν ξεκινήσει άμεσα, μέχρι τα μέσα του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί, ώστε να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση του έργου.
“Έχουμε ήδη εντοπίσει δύο με τρία σημεία. Κατά προτίμηση ψάχνουμε δημοτικό ή δημόσιο χώρο, έκτασης 50 στρεμμάτων, στον οποίο θα μπορούσαν να στεγαστούν επιχειρήσεις με οχλούσα δραστηριότητα, όπως τα συνεργεία, οι φούρνοι, και οι μεταφορικές εταιρείες . Μια περιοχή στην οποία έχουν αναπυχθεί τέτοιες μονάδες και θα μπορούσε να είναι κατάλληλη είναι πάνω από του Γρου”, τόνισε  ο κ. Γεωργούλης, ο οποίος εκτιμά ότι στην παρούσα φάση είναι καλύτερο να μην γίνει αναλυτική αναφορά στους υποψήφιους χώρους.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Δήμου και του Επιμελητηρίου Χανίων που έχουν αναπτύξει μια ανάλογη δραστηριότητα και βρίσκονται στη φάση υλοποίησης της μελέτης του επιχειρηματικού πάρκου, που θα κοστίσει 2 εκ. ευρώ.
Στην περίπτωσή μας, ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η μελέτη, τα επόμενα “αγκάθια” είναι αφ’ ενός η χρηματοδότηση του έργου (ακόμη δεν είναι γνωστό αν αυτό μπορεί να γίνει μέσω του νέου ΕΣΠΑ), αφετέρου το να πειστούν οι επαγγελματίες ότι πρέπει να μεταφερθούν στους νέους χώρους.
“Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει”, απάντησε για το δεύτερο ζήτημα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, “αφού οι άδειες για τα συνεργεία λήγουν το 2017, οπότε θα απειλούνται με πρόστιμα, ενώ στην περίπτωση του πάρκου θα ξέρουν όσοι μεταφερθούν εκεί ότι το μόνο που θα κάνουν είναι η μεταφορά τους, έχοντας εξασφαλισμένες όλες τις άδειες από την αρχή”.


Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου