Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Κλείνουν Τα Περιφερειακά Υποθηκοφυλακεία;

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ή ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
Κλείνουν ή συγχωνεύονται τα Υποθηκοφυλακεία Βολισσού, Καρδαμύλων, Καλλιμασιάς και Καλαμωτής στο  Υποθηκοφυλακείο Χίου.....

 Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου διαφωνεί και προσπαθεί να ανατρέψει τις εξελίξεις. Η υπόθεση βρίσκεται στο τελικό  αποφασιστικό στάδιο, έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση  στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Χίου στις 16 Δεκεμβρίου 2015, αλλά η αποφασιστική διαδικασία αναβλήθηκε και θα συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί  μάλλον στις 28 Δεκεμβρίου 2015. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ανθίππη Ζαννάρα κατέθεσε υπόμνημα, με το οποίο οι δικηγόροι ζητούν να μην αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας τους,  υποστηρίζοντας ότι η  μεταβολή  δεν θα ωφελήσει τη λειτουργία των  υποθηκοφυλακείων της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Χίου, αλλά αντίθετα, θα προκαλέσει σημαντικότατα προβλήματα στη γενικότερη λειτουργία της υπηρεσίας  και στους συναλλασσόμενους.
Τεράστια προβλήματα
Μιλώντας στον «π» η  Α. Ζαννάρα, δηλώνει ότι ο νόμος που ψηφίστηκε επί υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου θα προκαλέσει τεράστιες  δυσλειτουργίες στην υπηρεσία και θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στον κόσμο που ζει ή κατάγεται από τα αντίστοιχα χωριά  και τους γύρω οικισμούς των πρώην δημοτικών ενοτήτων.
Παράλληλα επισημαίνει ότι  ο συγκεντρωτισμός των υποθέσεων και του κόσμου θα επιβαρύνει τη λειτουργία του  Κεντρικού Υποθηκοφυλακείου της Χίου, το προσωπικό του οποίου και τώρα  ανταποκρίνεται δύσκολα στα αυξημένα καθήκοντα του,  ιδιαίτερα στην  έκδοση πιστοποιητικών.
 «Στο έγγραφο που καταθέσαμε επισημαίνουμε ότι στις περιφέρειες των υποθηκοφυλακείων Βολισσού, Καρδαμύλων, δεν υπάρχει κτηματολόγιο και δεν αναμένεται κτηματογράφηση. Το υποθηκοφυλακείο της Καλαμωτής εξυπηρετεί περισσότερους από  7.000 κατοίκους των Μαστιχοχωρίων  και το καλοκαίρι πολύ περισσότερους. Παράλληλα τα περισσότερα Μαστιχοχώρια δεν έχουν Κτηματογραφηθεί, γι’ αυτό το Υποθηκοφυλακείο Καλαμωτής έχει μπροστά του πολύ δουλειά στο  μέλλον. Ανάλογη εξυπηρέτηση γίνεται και από το Υποθηκοφυλακείο - Κτηματολόγιο Καλλιμασιάς που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της δημοτικής ενότητας Ιωνίας. Στα υποθηκοφυλακεία Καρδαμύλων και Βολισσού που καλύπτουν τις μεγάλες δημοτικές ενότητες Αμανής και Καρδαμύλων δεν έχει αρχίσει ακόμη η Κτηματογράφηση».
Ταυτόχρονα ο Σύλλογος δίνει και την κοινωνική προέκταση του θέματος.
«Τα περιφερειακά υποθηκοφυλακεία συμβάλλουν στην επιβίωση των χωριών, η κατάργησή τους θα επιδεινώσει σημαντικά τη γενικότερη εγκατάλειψή τους», δηλώνει η πρόεδρος του.
Χωρίς λογική
Κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος, είναι ότι η λειτουργία τους δεν  επιβαρύνει τον κρατικό κουρβανά! Ο  υποθηκοφύλακας είναι άμισθος, πληρώνει ο ίδιος το ενοίκιο του χώρου  και το προσωπικό που απασχολεί!
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, προσθέτει η Α. Ζαννάρα,  υιοθετεί και στηρίζει απόλυτα τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που έχουν καταθέσειοι Υποθηκοφύλακες  Βολισσού, Καρδαμύλων, Καλλιμασιάς και Καλαμωτής   και αντιτίθεται απολύτως στη συγχώνευση τους με το Υποθηκοφυλακείο Χίου ή μεταξύ τους, όπως οι πιθανές μεταξύ Καρδαμύλων -  Βολισσού  ή Καλαμωτής - Καλλιμασιάς.
 Οι πέντε σημαντικοί λόγοι
Ιδιαίτερα επισημαίνει  δεν αποδέχονται τη μετάβαση για  πέντε πολύ σημαντικούς λόγους.
«Προτάσσουμε την εξυπηρέτηση των κατοίκων, την μείωση του κόστους εξυπηρέτησης τους, το όφελος του Δημοσίου ,το όφελος των χωριών  και την αποτροπή αποψίλωσης τους και  από αυτήν την υπηρεσία. Κλείνουν τα σχολεία, τα Ειρηνοδικεία, οι  δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες, ας μην καταργηθούν και τα  Ειδικά Άμισθα Υποθηκοφυλακεία, που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες και δίνουν ζωή στα χωριά».
Αδιαφορούν οι βουλευτές;
Η Α. Ζαννάρα καυτηριάζει τη συμπεριφορά των βουλευτών του νομού μας οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, έχουν ενημερωθεί από το σύλλογο αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου στηρίζουν εγγράφως η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Χίου. Η υπόθεση αναβλήθηκε και θα συζητηθεί στην πρώτη επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 28 Δεκεμβρίου 2015 συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου