Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΑ Βορείου Αιγαίου

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Με βαφτίσια τροποποίησης του σημερινού της ονόματος, υποδηλωτικά της πρόθεσης διεύρυνσης της σε βορειοιγαιοπελαγήτικα πια όρια, ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην ΕΝΑ Χίου.....

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας έκανε το πρώτο βήμα ανασύνταξης της, ορίζοντας τον περ. σύμβουλο, Γιάννη Ξενάκη, ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΑ Χίου, που ορίστηκε για τις 12 Ιανουαρίου. Σ’ αυτήν οι εκπρόσωποι των μετόχων θα ενημερωθούν από τους εκκαθαριστές για τα οικονομικά δεδομένα της Εταιρείας και θα τους ανακοινωθεί η πρόθεση της περιφερειακής αρχής να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο, διευρύνοντας παράλληλα το χαρακτήρα της σε αναπτυξιακή εταιρεία με χωρική ευθύνη όλο το Βόρειο Αιγαίο. Εκεί αναμένεται να φανούν και οι προθέσεις των υπολοίπων μετόχων, κυρίως δηλαδή του Δήμου Χίου, καθώς οι Δήμοι Ψαρών και Οινουσσών, με συμβολικά πάντως ποσοστά συμμετοχής στη σημερινή μετοχική σύνθεση, έχουν προϊδεάσει ότι δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Κεφάλαιο περίπου 200.000 ευρώ
 Οι διακανονισμοί που έχουν επιτευχθεί με τα ασφαλιστικά ταμεία και την τράπεζα από την οποία η ΕΝΑ Χίου έχει λάβει μια μικρή αδειοδότηση αλλά και η συμφωνία με τους περισσότερους σε όσους η ΕΝΑ οφείλει να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους στο μισό, σε συνδυασμό με τις εγγεγραμμένες οφειλές τρίτων προς εκείνη, περιορίζει τις ανάγκες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου γύρω στις 200.000 ευρώ. Με την καταβολή του από τους μετόχους η ΕΝΑ Βορείου Αιγαίου, μετά την τροποποίηση και του καταστατικού της, θα μπορεί να ξεκινήσει τη δράση της χωρίς βάρη από το παρελθόν.
Στην περίπτωση που οι Δήμοι Χίου, Οινουσσών και Ψαρών αποφασίσουν τη μη συμμετοχή τους, θα τους προταθεί να εκχωρήσουν τα μερίδια τους στην Περιφέρεια και εκείνη να καλύψει το απαραίτητο από το ποσοστό τους ποσό.

Εξυγίανση και … δουλειά
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο επικυρώθηκε η προεκλογική δέσμευση της Χρ. Καλογήρου ότι έδρα της εταιρείας θα παραμείνει η Χίος. Στόχος της περιφερειακής αρχής, αμέσως μετά τα βήματα εξυγίανσης της εταιρείας, είναι να λειτουργήσει ως ο κατ’ εξοχήν αναπτυξιακός βραχίονας της Περιφέρειας, εκείνη που θα  προετοιμάσει σε σημαντικό βαθμό τις προτάσεις της Περιφέρειας για το νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.
Αναζητείται 1 εκ. ευρώ για το «Γ. Καλουτάς» (φωτό ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ)
Η προσέγγιση της Περιφέρειας για την ουσιαστική αναβίωση της ΕΝΑ αποκτά συνολική διάσταση με την πρόβλεψη στο Τεχνικό Πρόγραμμα έργου ύψους 1 εκ. ευρώ για τη μετατροπή του «Γ. Καλουτάς» σε Πολιτιστικό – Αθλητικό – Συνεδριακό Κέντρο.
«Μας προσβάλει ως τόπο η επί τόσα χρόνια απαξίωση της συγκεκριμένης υποδομής. Στο συνδυασμό μας συμφωνήσαμε ότι προοπτική θα πάρει μόνο με τον εμπλουτισμό των δυνατοτήτων της μέσω ενός πολιτιστικού – αθλητικού και συνεδριακού πάρκου. Προβλέπονται διαμορφώσεις των εξωτερικών χώρων του αλλά και εσωτερικές διαρρυθμίσεις του υφιστάμενου κτιρίου», εξηγεί ο Στ. Κάρμαντζης. «Είναι ένας από τους μεγάλους στόχους των επόμενων ετών η αξιοποίηση αυτής της βαριάς υποδομής», συμπληρώνει ο αντιπεριφερειάρχης.
Το ποσό προς το παρόν … αναζητείται από ποια πηγή θα προέλθει, ωστόσο ο κ. Κάρμαντζης εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου