Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Τουριστικό Κραχ Ελέω Προσφυγικού

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ
Οι εκτιμήσεις του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ν. Κατρακάζου στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι η καλοκαιρινή σεζόν του 2016 θα χαρακτηριστεί από ένα έντονο κύμα ακυρώσεων, το οποίο θα επηρεάσει στο σύνολό τους τα νησιά της Περιφέρειας, αποδεικνύονται βάσιμες και επιβεβαιώνονται και από τους επαγγελματίες του τουρισμού......

Ο κ. Κατρακάζος υπολογίζει μειώσεις στο τουριστικό ρεύμα από την Ευρώπη που για την Μυτιλήνη θα αγγίξουν το 80%, τη Σάμο το 70% και φυσικά από αυτό το κλίμα θα επηρεαστεί και η Χίος, άσχετα από το γεγονός ότι υπολείπεται σε τουριστικά μεγέθη.
Αυτό το κλίμα δείχνει μη αναστρέψιμο και ωθεί τους τουριστικούς πράκτορες στην ανάγκη να εντοπίσουν έγκαιρα νέες «ευκαιρίες» αναφορικά με δυνητικούς επισκέπτες, ώστε να μετριάσουν τις απώλειες και να σώσουν οτιδήποτε προλαβαίνουν, καθώς ο τουρισμός των νησιών επαπειλείται από ένα τεράστιο κραχ.
Οι εκτιμήσεις όλες αναδεικνύουν μια αιτία: το προσφυγικό ζήτημα. Η έξαρση που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες στο Βόρειο Αιγαίο και η ανασφάλεια που πυροδοτεί για τους επισκέπτες, τους απομακρύνει από την περιοχή μας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπογράμμιζε ότι θα ενθαρρύνει το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά, ως ένα αντιστάθμισμα που προκύπτει από την πολύμηνη διαχείριση του προβλήματος.
«Μη αναστρέψιμη η κατάσταση»
Τις εκτιμήσεις Κατρακάζου επιβεβαιώνει και ο τουριστικός πράκτορας Θοδ. Μιχαλάκης, που παρακολουθεί την μείωση των κρατήσεων μέσα από τα επίσημα στοιχεία που αποστέλλει στα γραφεία ο μεγάλος τουριστικός όμιλος Thomas Cook. «Ρεαλιστικά μιλώντας εκτιμώ ότι φέτος το καλοκαίρι θα είμαστε 60% κάτω σε σχέση με τις κρατήσεις από την Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στην πραγματικότητα που βιώνουμε αναφορικά με το προσφυγικό, που καθιστά τη Χίο, όπως και άλλα νησιά, μη ελκυστικά για τουρισμό την τρέχουσα περίοδο», υποστηρίζει, αναφέροντας ότι η μία ακύρωση διαδέχεται την άλλη.
«Η αρχή έχει γίνει με τις μειώσεις κρατήσεων από Δανία και Ολλανδία, παραδοσιακές αγορές για τη Χίο. Εκεί, όντως έχουμε μείωση πτήσεων. Αρνητικά μηνύματα λαμβάνουμε από τη Σλοβενία που δεν πουλάνε κρατήσεις για το καλοκαίρι, ενώ μη ξεχνάμε πως σταματά και η πτήση από Τσεχία, κάτι βέβαια που ήδη γνωρίζαμε.  Αυτό το κλίμα δείχνει μη αναστρέψιμο και φοβάμαι ότι θα έχει επιπτώσεις που αργά ή γρήγορα θα γίνουν αισθητές», υποστηρίζει.
Μόνο για την Κω, που διαχειρίζεται περίπου 1,2 εκ. τουρίστες ετησίως, η πτώση φέτος υπολογίζεται σε περίπου 500.000 επισκέπτες....
Με όλα τα παραπάνω, είναι προφανές ότι τα νησιά μπαίνουν σε μια τροχιά τουριστικής κάμψης, από την οποία δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται πουθενά σχέδιο αντιμετώπισης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί κίνητρα για την ανάκαμψη, οι τουρίστες δεν πείθονται ότι παρά τα μεγάλα ποσοστά προσφύγων που διαμένουν στα νησιά δεν υπάρχει κλίμα ανασφάλειας και γίνεται αντιληπτό ότι πλέον μετράμε απώλειες, χωρίς μέσα για να αντιδράσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου