Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Αλαλούμ Μετά Την Αποχώρηση Της Frontex Από Τα Ταμπάκικα

ΕΦΥΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Νέες διαστάσεις μετά την αποχώρηση της Frontex από τα Ταμπάκικα παίρνει το ζήτημα της καταγραφής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων, αφού η μία μετά την άλλη οι εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν το κέντρο αποχωρούν αφήνοντας μόνη της την Αστυνομία και τον οργανισμό NRC......

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μείωσε όπως αναμένονταν τον ρυθμό ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόλις 500 άτομα την ημέρα την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές επανήλθαν στα επίπεδα των 1000 και πλέον ατόμων σε καθημερινή βάση.
Το αδιαχώρητο στη Σούδα
Η αποχώρηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης δημιούργησε ακόμη ένα επιπλέον πρόβλημα αυτή τη φορά στον χώρο προσωρινής παραμονής της Σούδας. Με εσωτερική συνεννόηση της Frontex με την οργάνωση «Samaritans purse» αποφασίστηκε η μεταφορά της διαδικασίας καταγραφής των βασικών στοιχείων των αφιχθέντων στη στη Σούδα κάτι που γίνονταν μέχρι σήμερα στα Ταμπάκικα.
Όπως εξήγησαν στον «π» άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Σούδας, οι μη εγγεγραμμένοι πρόσφυγες πρώτα καταγράφονταν στα Ταμπάκικα κι έπειτα διέμεναν στον καταυλισμό του Κάστρου.
«Η δουλειά που γίνεται είναι διπλή. Έτσι όπως αποφάσισαν να κάνουν τη διαδικασία οι «μη εγγεγραμμένοι» πρέπει να καταγράφονται στη Σούδα μέσα από έντυπο που μας έχει διανεμηθεί, στη συνέχεια να πηγαίνουν στα Ταμπάκικα και στη συνέχεια να επιστρέφουν και πάλι στο Κάστρο»,σημείωσε στέλεχος της Σούδας.
Εξαφανισμένοι
Γεγονός πάντως αποτελεί η προχειρότητα με την οποία τόσο η Frontex όσοι και οι άλλοι φορείς συμπεριφέρθηκαν στο ζήτημα των Ταμπάκικων. Και αυτό γιατί μετά την αποχώρησή τους από εκεί, παραμένουν εξαφανισμένοι έχοντας μεταθέσει σε φορείς όπως οι εργαζόμενοι της Μονομετοχικής τη διαδικασία της πρώτης καταγραφής.
Επιπλέον όπως εξηγούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι η Frontex αποχώρησε μη έχοντας γνωστοποιηθεί ακόμα το πόρισμα των τεχνικών κλιμακίων για το αν η ύπαρξη ελενίτ στη στέγη των Ταμπάκικων ενέχει κινδύνους υγείας για τους εργαζόμενους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου