Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Απλά... Εντυπωσιακό

ΤΟ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΓΙ
Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, όπως εξάλλου αξίζει και στο λευκό χρυσό της Χίου, τη μαστίχα, έγιναν το Σάββατο το μεσημέρι, 11 Ιουνίου 2016 έξω από το Πυργί, τα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας, ένα όνειρο πολλών χρόνων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που υλοποίησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, παραδίδοντας στους Χιώτες ένα πραγματικό στολίδι, που εξιστορεί με τον πιο σύγχρονο τρόπο την μακραίωνη ιστορία της μαστίχας, συνδέοντάς τη με το σήμερα, αλλά και το αύριο του τόπου μας......

Τα εγκαίνια κόσμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.Μαρία Σπυράκη, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, πολλοί πρώην βουλευτές και όλες οι τοπικές αρχές.
Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενώ ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του κόμματός του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρόντες επίσης δεκάδες δημοσιογράφοι των Αθηνών από όλα Μέσα.
Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος μαζί με τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο.
Τους χαιρετισμούς ξεκίνησε η οικοδέσποινα Σοφία Στάικου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς και μίλησε για το 8ο και αγαπημένο παιδί της οικογένειας των θεματικών Μουσείων του Ομίλου, για το οποίο χρειάστηκε μία κυοφορία 6 χρόνων, ξεπερνώντας τελικά ό,τι δυσκολίες παρουσιάστηκαν, με το τελικό αποτέλεσμα να τους κάνει υπερήφανους και να τους δίνει δύναμη για να συνεχίσουν.
Ακολούθησε ο έτερος οικοδεσπότης, η ΕΜΧ, εκ μέρους της οποίας μίλησε ο Πρόεδρός της, Γιώργος Τούμπος, αναφερόμενος στα επιτεύγματα του μοναδικού μας προϊόντος αλλά και στα προβλήματα που στις μέρες μας αντιμετωπίζει με την υπερφορολόγηση και τη δυνατότητα κατάργησης της αναγκαστικότητας. Ακόμη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον πρώην Πρόεδρο της ΕΜΧ,Κώστα Γανιάρη και την Σοφία Στάικου για την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση του Μουσείου Μαστίχας.
Ο Δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς, που κλήθηκε στη συνέχεια να απευθύνει έναν χαιρετισμό, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη σημασία του Μουσείου, που είναι ένας ζωντανός οργανισμός, σε όσους συνέβαλαν για την υλοποίησή του, χαρακτήρισε σταθμό το αρχιτεκτόνημα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της αναγκαστικότητας για το μέλλον των μαστιχοπαραγωγών.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας τέτοιων μουσείων, εξέπληξε τους πάντες κάνοντας... αντιπολίτευση στον εαυτό του, λέγοντας ότι δεν αμφισβητήθηκε ποτέ η αναγκαστικότητα της ΕΜΧ και όλοι, κι αυτοί που νομοθετούν και οι υπόλοιποι, πρέπει να την προστατέψουν, λες κι άλλος πρότεινε και ψήφισε το νόμο που την καταργεί...
Ο Αρχιεπίσκοπος ακολούθως αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελεί αυτό το δίκτυο μουσείων που έχει δημιουργήσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, αναδεικνύοντάς μας λεπτομέρειες της καθημερινής μας ζωής και πρακτικής που αξίζουν την προσοχή μας, και ευχήθηκε στην Πρόεδρο του Ιδρύματος να συνεχίσει έτσι.
Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στους τρεις λόγους για τους οποίους αυτός ο μικρός τόπος, η Χίος, έχει αποκτήσει παγκόσμια ακτινοβολία:
• Στους αγώνες της Χίου για την ελευθερία του ελληνικού έθνους και τη θυσία της το 1822,
• Στο εμπορικό δαιμόνιο των Χιωτών, που το συνέκρινε με αυτό των αρχαίων Φοινίκων και που αντικατοπτρίζεται στους σημερινούς καπεταναίους και εφοπλιστές,
• Στα 24 πετράδια της, που δεν είναι άλλα από τα 24 Μαστιχοχώρια της που παράγουν και τη μοναδική στον κόσμο ολόκληρο μαστίχα.
Τα εγκαίνια έγιναν με την ξενάγηση των προσκεκλημένων στους χώρους του μουσείου. Ο κ. Παυλόπουλος γνώρισε την ιστορία της Μαστίχας μέσα από τα εκθέματα, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το «διαμάντι» της Χίου. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για το παλιό τυπογραφείο που εκτύπωσε ένα δείγμα, παρουσία  όλων των προσκεκλημένων, αποδεικνύοντάς τους ότι τα εκθέματα στο «μουσείο Μαστίχας» είναι ζωντανά κομμάτια της ιστορίας της Χίου. Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, μια έκταση με μαστιχόδεντρα περιμένει τον επισκέπτη για να τον μυήσει στα πρώτα στάδια της μαστιχοκαλλιέργειας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνομίλησε με μαστιχοπαραγωγούς που του έδειξαν όλα τα στάδια μαζέματος της μαστίχας, με τον κ. Παυλόπουλο να συμμετέχει στη «διδασκαλία», ενώ κέντησε συμβολικά έναν σχίνο, λέγοντας μάλιστα «αυτό είναι το δέντρο που πληγώνουμε», αναφερόμενος στην ομότιτλη ταινία του Δήμου Αβδελιώδη.
















Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου