Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ρουκέτα... Μηταράκη

Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή τροπολογίας που κατέθεσε ο Χιώτης Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Δύο μήνες μετά τη γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για τη νομιμοποίηση του ρουκετοπόλεμου ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης κατάφερε να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που θα συζητηθεί πιθανά τη Δευτέρα 27 Ιουνίου  ή το αργότερο την Τρίτη στη Βουλή......

Στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δέχθηκε την ένταξη της τροπολογία και στην ψηφορία που ακολούθησε κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε οπότε εισάγεται πλέον ως άρθρο στο ν/σ του υπουργείου Οικονομικών.  Έτσι κάτι που αποτελεί ζητούμενο εδώ και χρόνια και μετά τη φετινή ματαίωση της διεξαγωγής του εθίμου, μπορεί τελικά να δρομολογηθεί μέσω της νομιμοποίησης του και του καθορισμού συγκεκριμένων κανόνων.
Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις δήλωσε στο Ράδιο "Α" ο Βουλευτής ο οποίος επισήμανε ότι το σημαντικότερο μετά την ψήφιση του άρθρου στη Βουλή, την οποία θεωρεί δεδομένη, είναι από κοινού οι δύο τοπικοί βουλευτές, ο δήμος και η περιφέρεια να εξετάσουν το κείμενο που θα καθορίσει τους όρους διεξαγωγής του εθίμου, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια,  το οποίο πρέπει στη συνέχεια να λάβει τη μορφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Πολιτισμού.
Όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Μηταράκης, πρέπει να γίνουν άμεσα και συντονισμένα για να μπορέσει μέσα στο 2017 να διεξαχθεί κανονικά ο ρουκετοπόλεμος.
Θυμίζουμε ότι στις 27 Απριλίου η προτεινόμενη τροπολογία που είχε γνωστοποιήσει ο Βουλευτής της ΝΔ, περιελάμβανε τα εξής:
ΔΙΑΤΑΞΗ
Στο άρθρο 5 του Ν. 456/1976 «Περί Φωτοβολίδων και Πυροτεχνημάτων» (ΦΕΚ 277/Α/19-10-1976) προστίθεται τρίτη παράγραφος με το εξής περιεχόμενο:
«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού - Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη θα αναγνωρίζονται ως εθνικά έθιμα, δραστηριότητες που επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Με την ίδια απόφαση θα ορίζεται ο Φορέας Υλοποίησης του εθνικού εθίμου και οι ελάχιστες προβλέψεις του Κανονισμού Οργάνωσης, Λειτουργίας και Διεξαγωγής του εθνικού εθίμου. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος, θα επιτρέπεται, στα πλαίσια της εκτέλεσης του εθνικού εθίμου, δια χορηγήσεως σχετικής άδειας από τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, η ελεγχόμενη κατασκευή και χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών, κροτίδων ή άλλων υλικών σχετικών με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Ένας πολύ σημαντικός τομέας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις του ελληνικού λαού. Οι λέξεις αυτές συνδέονται στενά μεταξύ τους και συμπληρώνουν η μια την άλλη. Τα έθιμα είναι η ομοιόμορφη τήρηση μιας συνήθειας που δεν επιβάλλεται από ρητές εντολές. Όταν δε τα έθιμα επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά, τότε δημιουργούνται οι παραδόσεις.
Με την παρούσα διάταξη αποσκοπείται η αναγνώριση των εθνικών εθίμων της χώρας και η εφαρμογή συγκεκριμένου νομικού πλαισίου εκτέλεσης αυτών. Επιπλέον επιδιώκεται η προβολή όλων των πολιτιστικών δεδομένων της χώρας, τα οποία λαμβάνουν εθνικό χαρακτήρα, με σκοπό την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ, τα οποία θα συμβάλουν τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της κάθε περιοχής όσο και στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου