Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ανακλήθηκαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι και από τη Χίο

ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες διαστάσεις στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στη Χίο φέρνει η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλέσει τους Τούρκους αξιωματούχους που βρίσκονταν στα νησιά προκειμένου να εποπτεύουν τη διαδικασία επαναπροώθησης στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση......


Έφυγαν και από τη Χίο

Σε τοπικό επίπεδο οι τουρκικοί σύνδεσμοι επρόκειτο να αναχωρήσουν, κανονικά στις 25 Ιουλίου προκειμένου να αντικατασταθούν με νέους αξιωματούχους. Όμως δύο ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στη γείτονα χώρα με την αιτιολογία ότι θα έληγε η άδεια παραμονής τους.

Μάλιστα παρότι θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί άμεσα, μέχρι και σήμερα η θέση τους στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. παραμένει κενή με αποτέλεσμα, τυπικά η διαδικασία επαναπροώθησης να είναι στον αέρα.

Προβληματισμός
Αν και η Ελλάδα δεν κάνει λόγο επίσημα για υπαναχώρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας, ωστόσο υπάρχει αγωνία για το κατά πόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και ότι η Ελληνική Αστυνομία και στη Χίο έχει υποβάλει προς τις τουρκικές αρχές αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τη συμφωνία, για τα οποία όμως δεν έχει λάβει απάντηση..

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει δημόσια να σπάσει τη συμφωνία για το προσφυγικό
Την Τρίτη 26 Ιουλίου ο Ερντογάν επιτέθηκε έξαλλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η οποία δόθηκε στο προεδρικό παλάτι, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και στη συμφωνία με την ΕΕ, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Μάλιστα απείλησε ευθέως να ανοίξει τη «στρόφιγγα» των μεταναστών και τη ζημιά θα την υποστεί η Ελλάδα. 

Με λίγα λόγια, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ευθέως και σαφώς την Ε.Ε. να ανοίξει τη «στρόφιγγα» των μεταναστών και τη ζημιά θα την υποστεί η Ελλάδα. Ήδη, αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. πως η επαναφορά της θανατικής ποινής σημαίνει και το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο αριθμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου