Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Η Δόξα της Χίου

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ – ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΠΑ
Το άγαλμα της  βρίσκεται στην οδό Μαρτύρων, στο μικρό πάρκο λίγο πιο πάνω από το Εργατικό Κέντρο. Φοβάμαι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του αλλά κυρίως το συμβολισμό που εκφράζει. Είναι πολύ δυνατός......

Είχε παραγγελθεί και κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1960, αλλά στη συνέχεια η Χούντα των Συνταγματαρχών  απαγόρευσε την εγκατάσταση του, με τον ισχυρισμό ότι «προσβάλλει τα χρηστά ήθη» επειδή η γυναίκα στο άγαλμα είναι γυμνόστηθη.
Από τότε έμεινε σε αποθήκη του δήμου Χίου έως τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 2000 που με πρωτοβουλία του τότε δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Μιχαηλίδη το Σώμα αποφάσισε ότι ήρθε ο καιρός να ανταποκριθεί στο στόχο της κατασκευής του.

Την συντήρηση του επιμελήθηκε η συντηρήτρια έργων τέχνης Μαρία Καλλίτση. Τοποθετήθηκε στην οδό Μαρτύρων εκεί που παλιά ήταν το άγαλμα του Καλαμπόκα, πριν μεταφερθεί στο πάρκο απέναντι από την πλατεία Βουνακίου.

Έντονοι συμβολισμοί

Σημαντικό είναι το σκεπτικό του γλύπτη κατασκευαστή για το συμβολισμό, το μήνυμα του αγάλματος, όπως καταγράφεται στην πρόταση που είχε υποβάλλει στην τότε δημοτική αρχή. 
«Η γυναίκα που είναι η ΔΟΞΑ, κρατάει στο χέρι της το στεφάνι αλλά είναι διστακτική, γιατί αμφιταλαντεύεται ποιους αξίζει να στεφανώσει. Τους ήρωες που έχουν δώσει τη ζωή τους για την ελευθερία και την προκοπή αυτού το βασανισμένου τόπου, ή τους ήρωες σημερινούς κατοίκους που επιμένουν να ζουν εδώ, να φυλάνε Θερμοπύλες και να μάχονται καθημερινά για να μπορούν να ζήσουν σε αυτό το βασανισμένο νησί με αξιοπρέπεια…».

Η επίσκεψη


Σύμφωνα με το συνταξιούχο δάσκαλο Μπάμπη Σαχτούρη πριν από κάποιο διάστημα βρέθηκε στη Χίο ο γιος του γλύπτη και από τα λεγόμενά του κατάλαβε ότι τον  απασχολούσε έντονα μια φημολογία περί της τύχης του αγάλματος. Είχε την εντύπωση ότι το έστησαν -σαν να λέμε το πέταξαν -κάπου παράμερα, και του ζήτησε να τον οδηγήσει στο σημείο, πράγμα που έγινε. Η εντύπωση που αποκόμισε  είναι  ότι έμεινε ικανοποιημένος από τη θέση που έχει τοποθετηθεί.


Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου