Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Εφιάλτης και πόνος ψυχής

Μέρες του 2012 ξαναζεί το νησί μας από τις 3 τα ξημερώματα, όταν "στη μέση του πουθενά" εκδηλώθηκε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία μεταξύ Βέσσας - Λιθίου, που διατηρούνταν ένα από τα μοναδικά εναπομείναντα δάση του νησιού μας.....

Για έναρξη της πυρκαγιάς από  δύο μέτωπα, που βρίσκονταν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, με ό,τι υποψίες μπορεί να δημιουργεί αυτό για τα αίτια εκδήλωσής της, μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην «Α» ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταμάτης Κάρμαντζης. Όπως είπε το ένα ήταν απέναντι από την Ελάτα και το άλλο στο τρίγωνο Αγίου Γεωργίου – Βέσσας – Λιθίου, τα οποία επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Οι κάτοικοι πάντως μίλησαν και για πτώση στύλου της ΔΕΗ, που πιθανά προκάλεσε την πυρκαγιά.
Η φωτιά κατακαίει μαστιχοκαλλιέργειες και πευκοδάσος, ενώ μάχη δίνουν όλη η Πυροσβεστική δύναμη, εθελοντικές ομάδες, στρατιωτική δύναμη, συνδράμουν δήμος και περιφέρεια, 5 πυροσβεστικά ελικόπτερα και  στις 9 το πρωί ήρθαν με Σινούκ και πυροσβέστες από Αθήνα. 
Η κατάσταση στην Ελάτα με το πρώτο φως της ημέρας είναι εφιαλτική, με τον κάμπο του χωριού να έχει σχεδόν καταστραφεί, αφού η φωτιά έφτασε μέχρι και τα πρώτα σπίτια, τα οποία έγλειψε, πέρασε στο δρόμο και πήγε στα επόμενα, όμως ήταν τέτοια η περιφρούρηση που δεν κάηκαν σπίτια, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι δε συνέβη το ίδιο και σε αγροικίες.  Οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και το ζωικό φαίνεται να είναι σημαντικές, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθούν και οι κάτοικοι της Ελάτας, όπως και ευπαθείς ομάδες κατοίκων από τα γύρω χωριά (Μεστά και Ολύμπους) που μεταφέρθηκαν στα Αρμόλια.
Μετά τις 8 το πρωί το κυριότερο μέτωπο ήταν αυτό που κατευθύνονταν από τη Βέσσα προς το Καμπί Αγίου Γεωργίου, όπου επιχειρούσαν και τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, ενώ το δεύτερο μέτωπο ήταν μεταξύ Ολύμπων και Πυργίου, όπου διανοίγονταν αντιπυρική ζώνη με τη συνδρομή γκρέιντερ του Δήμου. Η πυρκαγιά πέρασε από το Πυργί, αλλά και από τα καμένα του 2012 στη Βέσσα, ενώ περιτριγύρισε τους Ολύμπους με κατοίκους να μεταφέρουν την άποψη ότι αν η Κυβέρνηση δεν έπαιρνε αποτρεπτικά μέτρα για τους συνταξιούχους αγρότες πολλοί θα είχαν καλλιεργήσει τους αγρούς τους και αυτό θα λειτουργούσε ανασχετικά στο πύρινο μέτωπο.
 Η πτώση των ανέμων δημιουργεί ελπίδες για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά κατά η διάρκεια της ημέρας, δήλωσε στο Ράδιο «Α» ο Δήμαρχος Χίου, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, Γιώργος Τούμπος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πληγές που αφήνει η φωτιά στην Ελάτα, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το 80% των καλλιεργειών έχουν καεί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τις άσκημες συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς – βράδυ με ισχυρούς ανέμους που άλλαζαν διεύθυνση κατά τακτά διαστήματα- τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και κεντρικά η οργάνωση για την αντιμετώπισή της είναι υποδειγματική.











Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου