Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Μας οδηγούν στην φοροδιαφυγή, αλλιώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός

Μετά τη φρολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση στην κατώτατη αμοιβή των 586 ευρώ, απομένουν στον μηχανικό 40 ευρώ για να ζήσει, δηλώνει στην "Α" ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Χίου του ΤΕΕ, Μ. Μισυρλής
Ο λογαριασμός δεν βγαίνει, αφού όσες φορές κι αν τον υπολογίσουν, θα πρέπει να καταβάλλουν για φόρους και ασφάλιση των 90% των εσόδων τους, οπότε - όπως εκτιμά ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Χίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Μανώλης Μισυρλής, μέχρι το Σεπτέμβρη αναμένονται εξελίξεις από τον κλάδο τους......

"Μετά τη φρολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση στην κατώτατη αμοιβή των 586 ευρώ, απομένουν στον μηχανικό 40 ευρώ για να ζήσει", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Μισυρλής που βλέπει ότι και στο χώρο τους δεν είναι μικρή η διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό.
"Στη Χίο είμαστε περίπου 300 εγγεγραμμένοι, μαζί με τους εργαζόμενους στο δημόσιο και μηχανικούς που γράφτηκαν εδώ αλλά δουλεύουν σε εταιρείες εκτός Χίου. Οι ενεργοί που δραστηριοποιούμαστε στον ιδιωτικό τομέα είμαστε 150 με 160, ενώ μόνο την τελευταία 4ετία είχαμε 20 διαγραφές από συναδέλφους 30- 35 ετών που έφυγαν για το εξωτερικό, άλλοι σε χώρες της Ευρώπης, άλλοι σε Αραβικές χώρες. Είμαστε αρκετά προβληματισμένοι. Μπορεί για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές να είναι μειωμένες κατά 500 ευρώ, αλλά  με το σύστημα που εφαρμόζεται τα 9 στα 10 που εισπράττουμε πρέπει να τα δίνουμε σε φόρους και ασφάλεια. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι με όλα αυτά που γίνονται μας οδηγούν στην φοροδιαφυγή", τόνισε ο κ. Μισυρλής.

Πάντως ήδη και στη Χίο αρκετοί είναι εκείνοι που αναζητούν εναλλακτικές, όπως η σύσταση εταιρειών όπου ο μέτοχος μηχανικός εμφανίζεται ως μισθωτός.
Την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία της Ν.Ε. του ΤΕΕ έγινε ενημέρωση 40 περίπου μηχανικών και φοροτεχνικών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό  με τον Πρόεδρο του συνδικαλιστικού τους φορέα να χαρακτηρίζει τη συμμετοχή μικρή, παρόλο που η ενημέρωση έγινε από την... πηγή, τον πρώην Πρόεδρο του Ταμείου τους και σήμερα αντιπρόεδρο του ΕΦΚΑ.

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου