Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Πρώτη απόπειρα ιστορικής καταγραφής της Κυδιάντας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας

Μία πρωτοβουλία με στόχο να συλλέξει πληροφορίες για την καθημερινότητα – και όχι μόνο- του χωριού από όσους βρίσκονται εν ζωή, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα λεύκωμα ή ένα ντοκιμαντέρ.
Ο καιρός περνά, η Κυδιάντα καταρρέει και μαζί της «παίρνει» τους ανθρώπους της. Οι πληροφορίες για την καθημερινότητα του εγκαταλελειμμένου χωριού τείνουν  να εξαφανιστούν αν  η προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκάδας  πέσει στο κενό, αφού ένας – ένας οι εναπομείναντες Κυδιαντούσοι στην καταγωγή πεθαίνουν......


Η πρωτοβουλία

Σύσσωμα τα μέλη του Συλλόγου αποφάσισαν να απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους Λαγκαδούσους και τους Κυδιαντούσους, προκειμένου να περισώσουν την ιστορία του οικισμού τους. Άλλωστε ένας τόπος πεθαίνει μόνο αν ξεχαστεί και, όπως τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου,  η Κυδιάντα δεν πρέπει να πεθάνει γιατί είναι οι ρίζες και η ιστορία της Λαγκάδας. Η έναρξη της προσπάθειας θα γίνει την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των ενδιαφερόμενων μαζί με καφέ και φοινίκια.

Ο σκοπός

Κύριο μέλημα των μελών του Συλλόγου είναι η καταγραφή και η χαρτογράφηση όλων των σπιτιών και γενικότερα όλων των σημείων του χωριού. «Αυτό που θέλουμε είναι να καταγράψουμε το χωριό. Που έμενε ο καθένας, που ήταν ο φούρνος του χωριού και που το καφενείο. Φυσικά, εκτός από τα σημεία που θέλουμε να χαρτογραφήσουμε, σημαντικό είναι να περισυλλέξουμε ιστορίες και μνήμες που να σχετίζονται με την Κυδιάντα», αναφέρει στον «π»  η Παρασκευή Παππά, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκάδας.

Οι δυσκολίες

Μοναδικός αντίπαλος του εγχειρήματος είναι ο χρόνος, καθώς όλη η έρευνα έχει βασιστεί στους εναπομείναντες «γέννημα θρέμμα»  Κυδιαντούσους, που πέρασαν τη μισή τους ζωή στο  -πλέον-  εγκαταλελειμμένο χωριό και σήμερα η ηλικία τους είναι αρκετά προχωρημένη.  

«Έχουμε ποντάρει σε εκείνους τους ανθρώπους και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, καθότι οι «ξεναγοί» μας είναι ηλικιωμένοι και άλλοτε ξεχνούν ακριβή στοιχεία, άλλοτε μπερδεύονται και ύστερα το θυμητικό τους επανέρχεται. Επίσης η διαδικασία χρήζει αρκετών επισκέψεων στο χωριό, κάτι που για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους δεν είναι εύκολο», υπογραμμίζει η κ. Παππά.  Οι συναντήσεις θα διαρκέσουν όλη τη χρονιά, μέχρι το καλοκαίρι  και θα γίνονται Κυριακές, προκειμένου να μπορούν όλοι να συνδράμουν στην προσπάθεια.

Λεύκωμα ή Ντοκιμαντέρ

Όταν μαζευτεί όλο το απαιτούμενο υλικό, η αρχική σκέψη των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι να το συντάξει σε μορφή λευκώματος. «Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα για να το έχει κάθε Λαγκαδούσης στη βιβλιοθήκη του, εξάλλου αυτό το χωριό είναι οι ρίζες μας. Η ιδέα της δημιουργίας οπτικοακουστικού υλικού, κάποιας μορφής ντοκιμαντέρ για παράδειγμα, είναι εξίσου καλή και έχει προταθεί από αρκετούς. Θα συμπεριλαμβάνει μαρτυρίες, συνεντεύξεις, εικόνες και εξιστόρηση γεγονότων από την καθημερινότητα του χωριού. Το βασικό είναι να μαζευτεί το απαιτούμενο υλικό, τα υπόλοιπα είναι πιο εύκολα», καταλήγει.

«Είναι υποχρέωση μας»

Το ευχάριστο είναι ότι μέχρι στιγμής, παρόλο που ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση, η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Υπάρχει όρεξη και ζήλος από τους κατοίκους του χωριού, όλων των ηλικιών. Το ενδιαφέρον των ηλικιωμένων, που πέρασαν πολλά χρόνια ως κάτοικοι της Κυδιάντας, για τη δημιουργία ενός βιβλίου- λευκώματος που να κάνει γνωστή τη ιστορία του χωριού στις επόμενες γενιές,  είναι έντονο.

«Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον τόσο των ανθρώπων, που θέλουν να εξιστορήσουν γεγονότα και να βοηθήσουν στη χαρτογράφηση , όσο και των νεότερων που είναι διατεθειμένοι να σπαταλήσουν αρκετές Κυριακές τους για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αγαπάμε την Κυδιάντα γιατί από εκεί ξεκίνησε η ιστορία της Λαγκάδας και ουσιαστικά είναι το χωριό μας. Θεωρούμε υποχρέωση μας να περισώσουμε όσες πληροφορίες έχουν απομείνει».

Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου