Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Πανωλεθρία για τo κόμμα της Μέρκελ στο κρατίδιο της Έσσης

Ανατροπή για τη δεύτερη θέση - Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ισοψήφησαν τελικά με ποσοστό 19,8% - Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι εξασφαλίζουν κυβερνητική πλειοψηφία....

Ανατροπή στο εκλογικό αποτέλεσμα της Έσσης στη Γερμανία, καθώς, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ισοψηφούν στην δεύτερη θέση με τους Πράσινους με ποσοστό 19,8%.

Χτες, μόλις έκλεισαν οι κάλπες, τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν ότι το SPD ερχόταν δεύτερο με τους Πράσινους να ακολουθούν στην τρίτη θέση σε απόσταση αναπνοής. Το CDU και οι Πράσινοι εξασφαλίζουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να ανανεώσουν την κυβερνητική τους συνεργασία.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) παραμένουν πρώτη δύναμη στο γερμανικό κρατίδιο με ποσοστό 27% με το αποτέλεσμά τους να είναι το χειρότερο από το 1966. Στις προηγούμενες εκλογές το κόμμα της Μέρκελ είχε αποσπάσει 38,3%.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του CDU στην Έσση , Φόλκερ Μπουφιέ προειδοποίησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι «καμπανάκι» κυρίως για την ηγέτιδα του κόμματος, Άνγκελα Μέρκελ. 

Η ισοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών στη δεύτερη θέση δημιουργεί αναμπουμπούλα καθώς μέχρι ώρα θεωρούνταν σίγουρη η ανανέωση της κυβερνητικής συνεργασίας τους των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους. Ωστόσο, τώρα μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι αν και σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, το SPD δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμο να μπει στην τοπική κυβέρνηση. 

Κι αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, το κόμμα των Πρασίνων μπορεί να αισθάνεται ο μεγάλος νικητής για την δεύτερη θέση καθώς, με καταμετρημένες τις ψήφους, προηγείται με μόλις 94 ψήφους έναντι του SPD. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2013 οι Πράσινοι είχαν λάβει ποσοστό 11,1%. 

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού 

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, στην τρίτη θέση έρχεται ο θριαμβευτής των χθεσινών τοπικών εκλογών στην Έσση: το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Για πρώτη φορά, οι ευρωσκεπτικιστές θα έχει παρουσία στο τοπικό κοινοβούλιο με ποσοστό 13,1% .Ακολουθεί το κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) με ποσοστό 7,5% και το κόμμα της Αριστεράς «Die Linke με ποσοστό 6,3%.

Aπό την πλευρά του, ο Φόλκερ Μπουφιέ ηγέτης του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στην Έσση ξεκαθάρισε πως προτιμά μία συμμαχία δύο κομμάτων.

«Θα προτείνω στις επιτροπές του CDU να προχωρήσουν σε συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Είναι σαφές ότι μια διπλή συμμαχία είναι φυσικά, πιο πιθανή από μία τριπλή συμμαχία. Αλλά θέλουμε να μιλήσουμε με όλους αυτούς», τόνισε αποκλείοντας τους Αριστερούς και τους ευρωσκεπτικιστές. 

Ένας «μαύρο-πράσινος» συνασπισμός, δηλαδή Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι, θεωρείται ο πιο ασφαλής για το κρατίδιο της Έσσης. 

Αλλά και αρχηγός των Πρασίνων στην Έσση, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δεν μπορεί να φανταστεί μία «κυβέρνηση Τζαμάικα» - δηλαδή Χριστιανοδημοκάτες, Ελεύθερους Δημοκράτες και Πράσινους, όπως δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο ARD. 

Η Έσση είναι ένα ομόσπονδο κρατίδιο με ιδιαίτερη σημασία για τη γερμανική οικονομία καθώς εκεί βρίσκεται η Φραγκφούρτη, εκεί όπου κτυπάει η καρδιά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης. 

Στο κρατίδιο αυτό συγκυβερνούν από το 2013 το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους, υπό τον Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό, Φόλκερ Μπουφιέ. 

Πλέον το κρατίδιο θα έχει για πρώτη φορά εξακομματικό κοινοβούλιο, με 137 βουλευτές.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου