Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Αφγανιστάν: Εκλογές με εκρήξεις, τραυματίες και νεκρούς

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος
Πολλές εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα σε εκλογικά κέντρα στην Καμπούλ προκαλώντας έναν άγνωστο ακόμη αριθμό θυμάτων, την ώρα που οι Αφγανοί καλούνται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος και αυτόπτες μάρτυρες......


Σε ένα από τα εκλογικά κέντρα που σημειώθηκε έκρηξη, ένα σχολειό στο βόρειο τμήμα της Καμπούλ, δημοσιογράφος του AFP είδε το τρομαγμένο πλήθος να φεύγει τρέχοντας. Εξάλλου άλλοι άνθρωποι δήλωσαν ότι έγιναν μάρτυρες και άλλων εκρήξεων.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μετά τις πολλές εκρήξεις», επεσήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει άλλες διευκρινίσεις προς το παρόν.

Παρατείνεται μέχρι αύριο η εκλογική διαδικασία σε κάποιες περιφέρειες

Η διαδικασία για τις βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί και αύριο Κυριακή σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες καθώς υπήρξαν τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα τα οποία εμπόδισαν τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το συνταγματικό δικαίωμά τους, επεσήμαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Αμπντούλ Μπάντι Σαγιάν, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί ως την Κυριακή στα εκλογικά κέντρα όπου είτε το εκλογικό υλικό είτε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής καθυστέρησαν να φτάσουν.

Στο μεταξύ πολλοί Αφγανοί δεν κατάφεραν να ψηφίσουν εν μέσω καταγγελιών για πολλά κλειστά εκλογικά κέντρα, με την εκλογική επιτροπή να εξηγεί ότι το πρόβλημα οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα.

Ο Ντοούντ Νάτζι, ένας υποψήφιος από την Καμπούλ, έγραψε στο Twitter ότι τα περισσότερα εκλογικά κέντρα στις δυτικές συνοικίες της αφγανικής πρωτεύουσας δεν είχαν ανοίξει ακόμη το μεσημέρι και πολλοί πολίτες έφευγαν απογοητευμένοι χωρίς να ψηφίσουν.

Στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Κουνάρ ένας άλλος υποψήφιος, ο Μπιλάλ Σαρουάρι, επεσήμανε στο Twitter ότι το βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης των ψηφοφόρων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, την ώρα που πλήθος πολιτών ανέμενε για να ψηφίσει.

«Μια λαοθάλασσα περιμένει έξω από το εκλογικό κέντρο», δήλωσε ο 72χρονος Σάλμαν Άλι που ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο της δυτικής Καμπούλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία δήλωσε στο πλήθος που ανέμενε αρχικά ότι δεν είχαν φτάσει στο εκλογικό κέντρο τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και στη συνέχεια όταν αυτοί πήγαν, δεν υπήρχε εκλογικό υλικό.

Στη βόρεια επαρχία Κουντούζ ρουκέτες που εβλήθησαν έξω από την πρωτεύουσα έπεσαν σε εκλογικά κέντρα τραυματίζοντας αρκετούς ψηφοφόρους, δήλωσε ο Αμρουντίν Ουάλι μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της επαρχίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον της Κουντούζ από το πρωί.

Επίσης υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς και επιθέσεις με ρουκέτες στις επαρχίες Σαμανγκάν και Τάχαρ, στο βόρειο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου