Τον Σεπτέμβριο αναχώρησαν από τη Χίο 92 άτομα αλλά ήρθαν 349
Φεύγουν από τη Μόρια αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν τους επόμενους μήνες υποχρεωτικά.....Ο λόγος για όσους έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στα νησιά, και στη συνέχεια κρίνονται «ευάλωτοι» οπότε και μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν μειώνουν τον πληθυσμό που βρίσκεται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά. Απλώς τον ανανεώνουν. Τα δεδομένα για τις μεταφορές στην ενδοχώρα συσχετιζόμενα με τις αφίξεις στο ίδιο χρονικό διάστημα, είναι αποκαρδιωτικά και φανερώνουν ότι το μέτρο δεν αποδίδει.
Τον Σεπτέμβριο από τη Μόρια της Λέσβου έφυγαν για την ενδοχώρα 1.895 άτομα, αλλά το ίδιο χρονικό διάστημα έφθασαν 1.875 άτομα από την Τουρκία στο νησί. Από το ΚΥΤ (ή αλλιώς hotspot) στο Βαθύ της Σάμου έφυγαν 391 άτομα, ωστόσο έφθασαν 884 πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί. Από τη ΒΙΑΛ, όπου στεγάζεται το ΚΥΤ στη Χίο, έφυγαν 92 άτομα αλλά έφθασαν 349 άτομα. Από τη Λέρο έφυγαν 89 άτομα και στο νησί δεν σημειώθηκαν αφίξεις, ενώ από την Κω 114 άτομα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα αλλά παράλληλα ήρθαν 346.
Σύμφωνα με όσα καθορίζει η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μετά τον Απρίλιο του 2016, υπόκεινται σε γεωγραφικό περιορισμό, δεν μπορούν δηλαδή να μετακινηθούν από το νησί άφιξης έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει. Ωστόσο όσοι χαρακτηρίζονται «ευάλωτοι» (βαριά ασθενείς, μονογονεϊκές οικογένειες, ασυνόδευτα ανήλικα κ.ά.) δικαιούνται άρση γεωγραφικού περιορισμού και άρα μπορούν να μεταβούν στην ενδοχώρα.
Εως πριν από δύο εβδομάδες ακόμα και «ευάλωτοι» αιτούντες παρέμεναν στα νησιά μέχρι να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνέντευξη σε σχέση με το αίτημα ασύλου που είχαν υποβάλει, γεγονός που επιμήκυνε την παραμονή τους για αρκετούς επιπλέον μήνες.
Προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να αποσυμφορηθούν τα νησιά αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται άμεσα οι μεταφορές των ευάλωτων, οι οποίοι όμως στη συνέχεια οφείλουν να επιστρέφουν στα νησιά τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με στελέχη της υπηρεσίας ασύλου «διοικητικά ο φάκελός τους παραμένει στις υπηρεσίες των νησιών, οι οποίες είναι αρμόδιες για να εξετάσουν το αίτημα ασύλου. Θα πρέπει λοιπόν να μεταβούν τα σημεία που υπέβαλαν την αίτηση».
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η μεταφορά και των φακέλων θα σήμαινε πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τις κεντρικές υπηρεσίες ασύλου. Εργαζόμενοι στα ΚΥΤ στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί: «Πού θα μένουν αυτοί οι άνθρωποι όταν θα επιστρέφουν; Μέσα στα ΚΥΤ; Εφόσον δεν υπάρχει θέση ούτε για τους καινούργιους. Και ποιος θα επιβαρύνεται με τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και σίτισης;» αναρωτιούνται.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πηγή:www.politischios.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου