Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

«Καυτή» εβδομάδα για τα «κόκκινα» δάνεια και τον νέο νόμο Κατσέλη

«Περιμένουμε το σχέδιο της κυβέρνησης έως την Παρασκευή» το μήνυμα των Ευρωπαίων στον Τσακαλώτο στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup - Σύσκεψη με τους τραπεζίτες στο Μαξίμου το απόγευμα...

Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού που αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες. 

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν να λάβουν τις προτάσεις της κυβέρνησης έως την Παρασκευή, κάτι που αναμένεται να υπενθυμίσουν οι αξιωματούχοι τους στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup, το οποίο δεν περιλαμβάνει στην επίσημη ατζέντα του συζήτηση για την Ελλάδα.

Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 6.00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Μέχρι χθες αργά το βράδυ παρέμενε αδιευκρίνιστο εάν στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ βέβαιη θεωρείτο η συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου.

Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των ελληνικών τραπεζών εξέφραζαν έντονη ανησυχία όχι μόνο για τη μεγάλη καθυστέρηση στη διευθέτηση των δύο βασικών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, αλλά και για τις αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες ορισμένα σενάρια ανέβαζαν το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς το οποίο θα προτείνει η κυβέρνηση ακόμα και στις 250.000 ευρώ (εμπορική αξία ακινήτου) για όλους τους δανειολήπτες. Βεβαίως, μια τέτοια πρόταση θα συναντούσε την έντονη αντίδραση τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των τραπεζών, που ζητούν να μπει ο πήχης στην περιοχή των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ρίξει στο τραπέζι και όριο προστασίας ύψους 150.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει συμβιβασμός κοντά στις 120.000 ευρώ.

Δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» είναι το εάν θα ενταχθούν στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά οι τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, ήταν αρνητικές.

Το τρίτο κρίσιμο ζήτημα είναι το ύψος και οι προϋποθέσεις «κουρέματος» του δανείου από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση θέλει να θεσπιστεί «κούρεμα», εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του στεγαστικού δανείου ξεπερνά την εμπορική αξία του ακινήτου κατά 1,2 ή 1,3 φορές (χωρίς, όμως, η αναλογία αυτή να έχει «κλεδιώσει» μέχρι στιγμής), αλλά οι τράπεζες διαφωνούν με τη θέσπιση οριζόντιου «κουρέματος».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η παράταση του νόμου Κατσέλη λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν συζητά την πιθανότητα νέας παράτασης. Επιπλέον, το τοπίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πολύ νωρίτερα, ώστε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αξιολογήσουν το νέο πλαίσιο, που θα σχολιαστεί εκτενώς στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα κρίνει το εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε τις εκκρεμείς μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει στις 11 Μαρτίου την επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Όσον αφορά στο σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο την πρότασή της σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου