Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Μετά Τη... Συμφωνία Το "Τσεσμέ"Μεταξύ Χίου Και Σκύρου

Μια σειρά ναυτικών ειδοποιήσεων (NAVTEX) με τις οποίες η Τουρκία προβάλει τις πάγιες θέσεις της για το Αιγαίο έχουν εκδοθεί τις τελευταίες 72 ώρες από τον ναυτικό Σταθμό Σμύρνης.....

 Ενώ στην περιοχή της Λέσβου και του Κεντρικού Αιγαίου πλέουν πολεμικά σκάφη του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα προχωρά σε μια προσπάθεια επίδειξης κυριαρχίας στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Χίο και τη Σκύρο, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει τις εργασίες πόντισης καλωδίων και βυθοκόρησης στην υφαλοκρηπίδα ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.
 Με δύο NOTAM που εκδόθηκαν την Τετάρτη αφενός αναγγέλλεται η έξοδος του ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» (μεταξύ Σκύρου, Εύβοιας και Ψαρών), (NAVTEX υπ' αριθμόν 226/16) αφετέρου κατατέθηκε εκ νέου η NAVTEX 1182/15, που δεσμεύει για όλο το χρόνο μεγάλες εκτάσεις στο κεντρικό Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις. Παράλληλα, στην περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο συνεχίζονται οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο και με τις οποίες ποντίζονται καλώδια από την Τουρκία μέχρι και μια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.
 Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη δράση γίνεται βυθοκόρηση, δηλαδή εργασίες πάνω στην πλάκα του βυθού της υφαλοκρηπίδας που κείται ανάμεσα στην Ρόδο και το Καστελόριζο. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές σχολιάζουν ότι πρόκειται για πάγια τουρκική τακτική, η οποία απαντάται παγίως από την ελληνική πλευρά με NOTAM που ακυρώνουν όσες έχουν εκδοθεί από τη Σμύρνη (όπου υπάγεται επιχειρησιακά από την Τουρκία το Αιγαίο).
 Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ μόλις προ ολίγων ωρών (χθες το μεσημέρι) στα νότια της Λέσβου σημειωνόταν για ακόμη μια φορά μια επικίνδυνη αερομαχία τουρκικών και ελληνικών F-16 εντός του FIR Αθηνών. 


Πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου