Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Έκλεισε Με Συμφωνία Το Αλισβερίσι ΕΕ-Τουρκίας Για Το Προσφυγικό

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το προσχέδιο ορίζει την 20η Μαρτίου ως ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα μαζικών επαναπροωθήσεων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάσουν στη χώρα μας από την Κυριακή και έπειτα θα επιστραφούν εν τέλει στη γείτονα χώρα. Οι φυσικές επιστροφές ανθρώπων στην Τουρκία θα αρχίσουν λίγες μέρες αργότερα, ενώ οι περίπου 45.000 που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα δεν θα επιστραφούν.
Το κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά, χωρίς να προβλέπονται μαζικές επαναπροωθήσεις, που θα ήταν παράνομες με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
Το κόστος των επαναπροωθήσεων θα καλυφθεί από την Ε.Ε., όμως δεν είναι ακόμα σαφές τι επιμελητειακή βοήθεια θα λάβει η Ελλάδα, όπως είχε ζητήσει, για να χειριστεί τις αφίξεις, τις καταγραφές και τα αιτήματα για άσυλο.
Σύμφωνα πάντα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Τουρκία δέχτηκε να μεταχειριστεί όλους τους πρόσφυγες που θα επιστραφούν στο έδαφός της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάτι που ήταν απαραίτητο ώστε να μην υπάρχουν σοβαρά νομικά κωλύματα στη συμφωνία. Η Άγκυρα παράλληλα θα παράσχει εγγυήσεις ότι όσοι θα επαναπροωθηθούν δεν θα επιστραφούν στις χώρες από τις οποίες έφυγαν.
Οι επαναπροωθήσεις θα γίνουν με την αρχή του «ένας για έναν», κάτι που σημαίνει ότι η Άγκυρα θα έχει το δικαίωμα να στείλει στην Ε.Ε. έναν σύρο πρόσφυγα που έχει ήδη καταγραφεί στο έδαφός της για κάθε έναν Σύρο που θα δέχεται από την Ελλάδα.
Ωστόσο, σε ένα κρίσιμο σημείο του προσχεδίου, η Ευρώπη σημειώνει ότι θα δημιουργήσει μόνο 72.000 θέσεις για μετεγκαταστάσεις (18.000 παλιές θέσεις και 54.000 καινούργιες), και μάλιστα εάν οι αριθμοί Σύρων που θα μετεγκαθίστανται από την Τουρκία υπερβούν αυτό το πλαφόν, τότε το όλο πρόγραμμα θα τερματισθεί.
Ως αντάλλαγμα για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών σε τουρκικό έδαφος, η Ε.Ε. δέχτηκε να ανοίξει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όχι όμως ένα από τα πέντε τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος, με την απειλή ακόμα και βέτο.
Πρόκειται για το κεφάλαιο 33, που άπτεται οικονομικών θεμάτων και είχε μπλοκαριστεί από τη Γαλλία επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.
Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για σημαντική υποχώρηση της Άγκυρας, η οποία είχε αρχικά ζητήσει το «ξεπάγωμα» και των πέντε κεφαλαίων για τα οποία έχει ενστάσεις η Λευκωσία.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι δέχονται να επιταχύνουν την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποσχεθεί στην Άγκυρα, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα συμφωνηθούν νέα μέτρα υποστήριξης των 2,7 εκατομμυρίων προσφύγων που ήδη φιλοξενούνται στην Τουρκία, ώστε η ευρωπαϊκή βοήθεια να αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα στα 6 δισεκ. ευρώ.

Πηγή:www.alithia.gr

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου