Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Αναστέλλει Τη Δραστηριότητά Του Στη Χίο Το NRC

«Διαφωνούμε πλήρως με τη μετατροπή των hotspots σε κέντρα κράτησης. Δεν θεωρούμε ότι τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες ή άλλες ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες θα πρέπει να τίθενται σε καθεστώς κράτησης» δήλωσε στο «Εθνος» ο Νταν Τάιλερ, σύμβουλος της NRC, που βρίσκεται στο νησί της Χίου. Μάλιστα σημειώνει ότι μετά τις 20 Μαρτίου, οπότε και ισχύει η συμφωνία με την Τουρκία, οι πάνω από 1.100 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στο νησί βρίσκονται σε καθεστώς σύγχυσης.......

«Πριν από τις 20 Μαρτίου το hotspot λειτουργούσε ως ανοιχτή δομή υποδοχής και καταγραφής. Οι άνθρωποι δέχονταν βοήθεια και είχαν τη δυνατότητα να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό πλέον δεν ισχύει» επισημαίνει. Σύμφωνα με τον κ. Τάιλερ, το επόμενο διάστημα στους χώρους θα υπάρξει υπερπληρότητα, με αποτέλεσμα για άγνωστο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες να μένουν σε καθεστώς ανασφάλειας και χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Πληροφορίες
Η νορβηγική ανθρωπιστική οργάνωση απασχολεί περίπου 40 άτομα. Πλέον το προσωπικό θα σταματήσει να παρέχει υποστήριξη στη διαχείριση του κέντρου, τη διανομή ρούχων και τη διατήρηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και υγειονομικές υπηρεσίες.
«Οι άνθρωποι της NRC, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, θα βρίσκονται στο hotspot για να δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους πρόσφυγες και μετανάστες που θα φθάνουν. Επιπλέον θα έχουν ρόλο παρατηρητή στη διαδικασία υποδοχής και καταγραφής και θα διασφαλίζουν τον τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρονται» τόνισε ο κ. Τάιλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου