Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Γ.Α.Δ.Π. Βορείου Αιγαίου: Χρήσιμες συμβουλές για προστασία από κλοπές και διαρρήξεις

Ανακοίνωση με την οποία παρέχει συμβουλές και οδηγίες προς τους πολίτες με σκοπό την προστασία τους από κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την οποία επισημαίνει τα ακόλουθα.......
«Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, απευθύνει χρήσιμες συμβουλές-οδηγίες προς τους πολίτες, με σκοπό την προστασία τους από αδικήματα που στρέφονται κατά προσώπων και κατά της ιδιοκτησίας.

   Για την πρόληψη κλοπών –διαρρήξεων σε οικίες:

Μην ανοίγετε την πόρτα της οικίας σας σε άγνωστα άτομα, ενώ χρησιμοποιήστε το ματάκι της πόρτας και την αλυσίδα ασφαλείας, εάν υπάρχουν.
Κάντε χρήση των συστημάτων ασφαλείας του κτιρίου (θυροτηλέφωνο, κάμερα), τα οποία σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας.
Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας, μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας, ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση οποιουδήποτε σε αυτήν.
Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, κλειδαριά ασφαλείας στην είσοδο της οικίας σας.
Ασφαλίζετε τις πόρτες και τα παράθυρα της οικίας σας, κυρίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα.
Μην αφήνετε ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες των μπαλκονιών και τα παράθυρα, όταν απουσιάζετε.
Μην εγκαταλείπετε τα κλειδιά της οικίας σας πάνω στην πόρτα και μην τα αφήνετε κάτω από γλάστρες, χαλάκια ή άλλα αντικείμενα.
Ασφαλίζετε τα γκαράζ και τους αποθηκευτικούς χώρους της οικίας.
Αποφύγετε να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη αντικείμενα, σε εξωτερικούς χώρους της οικίας σας.
Μην γνωστοποιείτε σε τρίτους τη φύλαξη χρημάτων ή πολύτιμων αντικειμένων στο σπίτι σας.
Όταν απουσιάζετε, αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτα πρόσωπα, εάν δε τα γνωρίζετε καλά.
Μην αφήνετε σημειώματα, σε περίπτωση απουσίας, για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε και μην κοινοποιείτε την απουσία σας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.
Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά, φιλικά πρόσωπα ή γείτονες που εμπιστεύεστε και ζητήστε τους, αν είναι δυνατόν, να ελέγχουν τακτικά το σπίτι σας.
Τοποθετήστε εξωτερικό φωτισμό στην είσοδο ή/και στην αυλή της οικίας.
Ενεργοποιείτε πάντα κατά την απουσία σας, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
Όταν μετακομίζετε σε νέες οικίες να αντικαθιστάτε πάντα τις εξωτερικές κλειδαριές.
     Όταν κυκλοφορείτε  σε δημόσιους χώρους:

Μην επιλέγετε να βαδίζετε σε σκοτεινούς και απόμερους δρόμους, ειδικά όταν είστε µόνοι.
Μην μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στην τσάντα, στο πορτοφόλι ή στη τσέπη σας.
Μην τοποθετείτε χρήματα ή πορτοφόλια σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας, κυρίως όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες σας και κρατάτε αυτές, όταν κινείστε, προς την εσωτερική πλευρά του δρόμου ή του πεζοδρομίου.
Μην αφήνετε τσάντες σε εμφανή σημεία στο εσωτερικό (καμπίνα) του αυτοκινήτου.
Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο αθέατο και ασφαλισμένο με κωδικό, στην τσέπη σας ή την τσάντα σας, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
Μη δίνετε εύκολα το κινητό σας σε άγνωστα άτομα, που ζητάν πρόσβαση σε αυτό, με το πρόσχημα της ανάγκης για κάποια επείγουσα κλήση ή άλλες δικαιολογίες.
Κατά τις εξόδους σε καταστήματα και κατά τις συναλλαγές σας:

Να μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό ή τα κλειδιά σας έκθετα πάνω σε τραπέζια.
Να μην αφήνετε, το σακάκι, την τσάντα ή το τσαντάκι, επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά, με χρήματα ή πορτοφόλια στο εσωτερικό τους.
Μην πείθεστε εύκολα από άγνωστα άτομα, που σας πλησιάζουν κυρίως με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών.
Προσπαθήστε να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας, αλλά και τυχόν αναλήψεις χρημάτων, κυρίως από Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.
Παρακαλούνται οι πολίτες, σε κάθε περίπτωση διάρρηξης ή κλοπής, καθώς και όταν παρατηρούν ύποπτα άτομα ή κινήσεις, να ειδοποιούν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές, καλώντας το 100 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους».

Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου