Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Τζιαμαρόλι (ESM): Η Ελλάδα είναι στα μισά του δρόμου μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Από το συνέδριο του Economist
Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του '18 αν παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα, το μήνυμά του  - Κοστέλο (Κομισιόν): Εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα - «Υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση» ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.......



Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να προχωρήσει τα συμφωνηθέντα και να υλοποιήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έστειλαν Ο Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) και ο Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) δύο εκ των επικεφαλής του Κουαρτέτου που μίλησαν την Τρίτη στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φραντσέσκο Ντρούντι που τόνισε χαρακτηριστικά: τι πρέπει να γίνει από εδώ και εξής; Υλοποίηση - Υλοποίηση - Υλοποίηση.

Αν και ο Νίκολα Τζιαμαρόλι έστειλε θετικό μήνυμα για τη δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τους επόμενους μήνες,  τόνισε ότι για να συμβεί αυτό η ελληνική πλευρά πρέπει «να ενισχύσει την εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων να δώσει έμφαση στην ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος. «Είμαστε στα μισά του δρόμου, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς αν θα βγούμε από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή θα πάμε σε νέο πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του ESM απάντησε ότι «αν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα θα βγει τον Αύγουστο του 2018» όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα. 

Κοστέλο (Κομισιόν): Η νομοθεσία υπάρχει, εφαρμόστε την


Αυστηρό ήταν το μήνυμα και του Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «δεν πρέπει να μετακινούνται τα γκλοπόστ» και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα καθώς «η νομοθεσία υπάρχει».

Όπως είπε η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει ξανά την ευκαιρία η οποία είχε παρουσιαστεί το 2014 τονίζοντας ότι μένουν λίγα ακόμη να νομοθετηθούν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και ότι το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν τα ψηφισμένα.

Η ομιλία Κοστέλο είχε και θετικές αναφορές για την Ελλάδα όσον αφορά την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το 2016 και τη δυνατότητά της να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να επιστρέψει στις αγορές.

ΕΚΤ: Να προχωρήσουν οι ηλεκτρονική πλειστηριασμοί


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος ζήτησε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να τονωθεί η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Σημείωσε, δε, ως κρίσιμης σημασίας την προώθηση της πώλησης κόκκινων δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως μέσο να τονωθεί η ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδα. 

«Τι πρέπει να γίνει από εδώ και εξής: Υλοποίηση - Υλοποίηση – Υλοποίηση. Απαιτούνται ακόμα αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να ξεκινήσουν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων», τόνισε σχετικά ο κ. Ντρούντι. 

Όπως σημείωσε «μετά από 4 χρόνια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αρχίζει πάλι να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης».

Ωστόσο, όπως σημείωσε: 

1. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν, αλλά παραμένουν 25% κάτω από την αρχή της κρίσης

2. Υποχώρησαν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων

Αλλά αυτά δεν αρκούν...

Πρέπει να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Σταθεροποιήθηκαν στο 48% αλλά δεν μειώνονται!

Σύμφωνα με τον κ. Ντρούντι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η νομοθεσία για την πωληση κόκκινων δανείων είναι απαραίτητα βήματα για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα και έτσι να καθαρίσουν οι τράπεζες και να μπορούν έτσι να παρέχουν ξανά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, παραδέχθηκε ότι η δήλωση του Eurogroup έχει αρκετές ασάφειες. «Πρέπει να εξειδικευτούν αρκετά τα μέτρα για την παράταση ή επιμήκυνση χρέους και για την ρήτρα Ανάπτυξης», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «η ΕΚΤ πρέπει να γνωρίζει ξεκάθαρα τι ισχύει ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους».

Χουλιαράκης: Να διαχειριστούμε το ζήτημα των φόρων ώστε να κάνουμε τον προϋπολογισμό πιο φιλικό προς την ανάπτυξη

«Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για την αναδιανομή και να διαχειριστούμε το ζήτημα των φόρων ώστε να κάνουμε τον προϋπολογισμό πιο φιλικό προς την ανάπτυξη» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στο οποίο ο Ντέκλαν Κοστέλο έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Χουλιαράκης στάθηκε στο στόχο μείωσης της γραφειοκρατίας, στη σημασία την «ανάκτησης της ιδιοκτησίας του προγράμματος» (reclaim ownership of the program) και στην ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.

«Χρειάζεται τώρα να διακηρύξουμε την «ιδιοκτησία» του Προγράμματος, για να μπορούμε να έχουμε αφήγημα στις αγορές», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης. 

Ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε επίσης ότι πρέπει να μεταβληθεί η επικοινωνιακή πολιτική ώστε να προβάλλονται τα θετικά επιτεύγματα της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το θέμα για το χρέος είπε ότι «όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος».

Όπως τόνισε, πάντως, με βάση την απόφαση του Eurogroup υπάρχει επαρκής σαφήνεια για να  προσδιορίσουν οι αγορές που πάνε τα πράγματα αναφορικά με το χρέος, επισημαίνοτας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα ήταν ευτυχής αν υπήρχε μια κοινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους με το ΔΝΤ.

Μάλιστα ο κ. Χουλιαράκης διαφώνησε με τον Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) της ΕΚΤ λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει επαρκής σαφήνεια για το χρέος. 

«Είναι το QE απαραίτητο για τις αγορές; Όχι» ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης. Ξεκαθάρισε ότι το QE «είναι επιθυμητό» αλλά ότι η επιστροφή στις αγορές δεν θα κριθεί από αυτό αλλά από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη μακροοικονομική σταθερότητα.   

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να αντιδρούν θετικά και ότι ο διάδρομος είναι ανοιχτός.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου