Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Περιήγηση στη Χίο με οδηγό τις προτάσεις του Γιάννη Μανδάλα

Τον ιδανικότερο οδηγό εντόπισε το περιοδικό BLUE της Aegean σε άρθρο που δημοσιεύει στο τεύχος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου για να «κατευθύνει» τους επισκέπτες της Χίου σε διαδρομές στο νησί. Ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra και των mastihashop περιγράφει τις δικές του συνήθειες, προτείνοντας τις σε όποιον αποφασίσει να γνωρίσει το νησί μας......


«Μεγάλωσα στα περιβόλια της βόρειας πλευράς της Χώρας της Χίου, στα Λιβάδια. Όποτε βρίσκομαι στο νησί, μου αρέσει να τρέχω νωρίς το πρωί στο Φραγκοβούνι, ξεκινώντας από τη νότια πλευρά του αεροδρομίου με κατεύθυνση προς τα όμορφα αρχοντικά του Κάμπου, μια απόσταση 10-12 χλμ.

Πολλοί ακολουθούν την ίδια διαδρομή -η οποία έχει συμπεριληφθεί και στο ChiosRun, τον ημιμαραθώνιο του νησιού-, άλλοι πεζή, άλλοι με ποδήλατο. Συνήθως καταλήγουμε στην αγροτουριστική μονάδα Citrus, όπου αξίζει να ξαποστάσετε κι εσείς, πίνοντας καφέ μέσα στις ευωδιές των εσπεριδοειδών, και να προμηθευτείτε σπιτικές μαρμελάδες.

Οι φίλοι της αρχιτεκτονικής θα μαγευτούν από το Αργέντικον, το πιο καλά διατηρημένο γενοβέζικο αρχοντικό του Κάμπου, που σήμερα λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο.

Παραλία διαλέγω πάντα βάσει καιρού. Από τη νότια πλευρά προτιμώ τα Μαύρα Βόλια, που πήραν την ονομασία τους από το ηφαιστειογενές έδαφος της περιοχής. Μετά το μπάνιο, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε το Μουσείο Μαστίχας, κοντά στο Πυργί, και να πιείτε καφέ στο πιο προβεβλημένο από τα 24 Μαστιχοχώρια. Όταν τα μελτέμια με οδηγούν βορειοδυτικά, επιλέγω την ήσυχη παραλία Λήμνο στη Βολισσό. Τέλος, για να απολαύσω το δειλινό, ανηφορίζω στη Σιδηρούντα.

Στους πιο «ανήσυχους» προτείνω να σχηματίσουν έναν νοητό κύκλο περνώντας από δέκα ορεινά χωριά στο όρος Αμανή. Η περιήγηση είναι πραγματικό ταξίδι στον χρόνο. Όσο το υψόμετρο αυξάνεται, η φύση γύρω σας οργιάζει και ενδέχεται να συναντήσετε λαγούς, πέρδικες και αλεπούδες. Στα χωριά θα δείτε μπακάλικα και καφενεία με αισθητική από περασμένες δεκαετίες. Στη βόρεια πλευρά του βουνού βρίσκεται το χωριό Κουρούνια, όπου παράγεται ξανά το «κουρουνιώτικο» κρασί σε νέο οινοποιείο. Στο χωριό Άγιο Γάλας, σε υψόμετρο 240 μ., θα επισκεφτείτε το ομώνυμο σπήλαιο. Από τον Κέραμο, στα ανατολικά του βουνού, περνάτε για να φτάσετε στα παραλιακά Αγιάσματα και να επωφεληθείτε από τα ιαματικά λουτρά.

Γαστρονομία για εμάς τους Χιώτες σημαίνει αμέτρητα ουζερί, όπου μάλιστα θα βρείτε αποκλειστικά χιώτικα ούζα. Περηφανευόμαστε για τις ποτοποιίες μας με παράδοση 100 χρόνων και πλέον. Το ούζο μας, πιο ελαφρύ από το μυτιληνιό, δένει αρμονικά με τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως το μπεγότο (τηγανιά με αθερίνα και κρεμμύδια), το λιόκαυτο (ψάρι που έχει ψηθεί στον ήλιο) και το μαστέλο (τυρί από αγελαδινό γάλα). Για απογευματινό καφέ και ελαφριά ποτά κατευθυνόμαστε στον Καρφά και στην Αγία Φωτιά, τις πλησιέστερες στη Χώρα παραλίες».

πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου