Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Brexit: Οι «πονοκέφαλοι» για τη Μέι μετά το «take it or leave it» των Ευρωπαίων

Αν και η συμφωνία έχει την απόλυτη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών, στο Λονδίνο συναντάει εμπόδια και αποδοκιμασίες....

Σε μόλις 38 λεπτά, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και την πολιτική διακήρυξη που περιγράφει τη σχέση μετά το Brexit.

Ωστόσο, τώρα αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα για την Τερέζα Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι αν και κερδήθηκε μία μάχη, έχει μπροστά της έναν πόλεμο που μαίνεται εδώ και μήνες.

Η ίδια συμφωνία που έχει την απόλυτη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών, πίσω στο Λονδίνο συναντάει εμπόδια και αποδοκιμασίες. Η Μέι έχει να περάσει δύσκολες στιγμές στη Βουλή των Κοινοτήτων ειδικά το Δεκέμβρη, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Εξάλλου, τότε καλείται να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία, όταν εκείνη παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση δεν αποτελεί το μοναδικό της πονοκέφαλο, καθώς ούτε το μικρό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) που στηρίζει την εύθραυστη κυβέρνησή της δεν συμφωνεί, γεγονός που αφήνει λίγες ελπίδες στη Βρετανίδα πρωθυπουργό. Η Τερέζα Μέι δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το μικρό κυβερνητικό εταίρο, το βορειοϊρλανδικό DUP, αλλά και βουλευτές του δικού της κόμματος.

Ενώ, λοιπόν, η επικύρωση της συμφωνίας στο Λονδίνο είναι αμφίβολη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την εξαίρουν. «Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία. Καλώ αυτούς που θα πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την καλύτερη συμφωνία για την Ευρώπη και είναι η μοναδική συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί».

Αυτά τόνισε νωρίτερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι παράλληλα εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πλαίσιο μιας όσο το δυνατό πιο στενής σχέσης, στο μέλλον, με το Λονδίνο, μετά το Brexit.

Γεγονός παραμένει, όμως, ότι παρ’ όλη την επιμονή των Ευρωπαίων και της Μέι, ενδέχεται η συμφωνία να μην επικυρωθεί από τη βρετανική Βουλή. Αυτό θα σημαίνει πως το Brexit θα προχωρήσει στις 29η Μαρτίου χωρίς συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και μια σειρά τελωνειακών και κανονιστικών ελέγχων θα ετίθεντο εκτάκτως σε εφαρμογή.

Οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι το σενάριο αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλότητα όχι μόνο της βρετανικής λίρας, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Σε ένα άλλο υποθετικό σενάριο, η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει, στην περίπτωση μιας αρχικής απόρριψης από τους βουλευτές, τη διεξαγωγή μιας δεύτερης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο. Η Τερέζα Μέι θα απαιτούσε ακόμα και επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, με σκοπό να ικανοποιήσει τα αιτήματα του βορειοϊρλανδικού DUP, η σύμπραξη του οποίου είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.

Τέλος, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πρωθυπουργός της Βρετανίας να έρθει αντιμέτωπη με πρόταση δυσπιστίας, η οποία, μάλιστα, να προκύψει και από τους κόλπους του ίδιου του κόμματός της με στόχο την αντικατάστασή της στην πρωθυπουργία και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, η ίδια να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση να λάβει το πράσινο φως από τα 2/3 του Κοινοβουλίου.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου