Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Τι φέρνει στο τραπεζικό σύστημα η πρωτοβουλία της Eurobank να συγχωνευθεί με τη Grivalia

Πώς θα επηρεάσει το deal τις κινήσεις των υπολοίπων  τραπεζών....

Η απόφαση της Eurobank να απορροφήσει την Grivalia και να δημιουργήσει ειδικό όχημα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ΝPE'S κατέστησε, εκ της συμφωνίας, την τράπεζα πιο αποδοτική έναντι του ανταγωνισμού και οδηγεί και τις υπόλοιπες τράπεζες σε ανάλογες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων.

Παράλληλα, η κίνηση οδηγεί, εκ των πραγμάτων, σε κλείσιμο των ανοικτών πωλήσεων από τους short, καθώς ενισχύεται κεφαλαιακά. Αυτό που μένει είναι η συμφωνία να αποτυπωθεί και στην αξία της μετοχής.

Χθες η αγορά οδήγησε τον τίτλο στα 0,585 (άνοδο έως και 24,8%), ωστόσο είχαμε και την έξοδο των επενδυτών που αποχωρούν από τον Δείκτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου MSCI. Τελικώς, ο τίτλος έκλεισε στα 0,4886 λεπτά με άνοδο 4,31 % και συνολικά, διακινήθηκαν 46,9 εκατ, μετοχές της Eurobank και στις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία εφαρμογής του MSCI, η μετοχή της, όπως και δυο άλλες τράπεζες, θα περιλαμβάνονται στον Δείκτη small cup του MSCI. Eπειδή ο τίτλος σορτάρεται κατά 1,33% από το Lanasdowne Partners μένει να δούμε αν θα κλείσουν οι ανοικτές πωλήσεις και πως θα αντιδράσει ο τίτλος από τις 30 Νοεμβρίου και μετά.

Τα δεδομένα

Με βάση τα δεδομένα της συμφωνίας α) εξάλειψε την περίπτωση αύξησης κεφαλαίου με μετρητά β) αφαιρεί από τον ισολογισμό δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ γ) και τα αντικαθιστά με έσοδα από επενδύσεις ακινήτων που θα ωριμάσουν.

Κερδισμένος σε κάθε περίπτωση είναι το fund του βασικού μετόχου Fairfax το οποίο θα αποκτήσει το 32% των μετοχών της τράπεζας, δημιουργώντας μια αραίωση της αξίας των μετοχών (Dilution) στους υφιστάμενους μετόχους της Eurobank εξ εξαιτίας της έκδοσης νέων μετοχών (σ.σ. με αναλογία μετοχών 15,8 Eurobank για κάθε μια Grivalia) 
Oι μέτοχοι της Eurobank, όμως, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα διαθέτουν μια τράπεζα με λειτουργικά έσοδα 1,9 δισ. ευρώ (ή 0,52 ευρώ ανά μετοχή ), 1 δισ. προ προβλέψεων έσοδα (0,28 ευρώ).

Επιπλέον, η τράπεζα θα διαθέτει δείκτη ΝPE'S 15% το 2019 και μονοψήφιο το 2021, επιτυγχάνοντας νωρίτερα τους στόχους που έχει θέσει προς τον επόπτη.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου