Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Καταλογισμό ευθυνών για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Χίο ζητά ο Νότης Μηταράκης

Τον καταλογισμό των ευθυνών και την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου στη Χίο, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε  στη Βουλή ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης......
 Με αφορμή την έκδοση του πορίσματος της Π.Υ. που αναφέρει ότι η εκδήλωση της πυρκαγιάς οφείλεται σε «Βραχυκύκλωμα Ηλεκτρονικών Καλωδίων», ο κ. Μηταράκης τονίζει την ανάγκη να καταλογιστούν οι ευθύνες, και ζητά να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την άμεση βελτίωση του δικτύου. Τέλος, ο κ. Μηταράκης ρωτά για ποιόν λόγο δεν έχει προχωρήσει ακόμα η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 2014 από τη στιγμή που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε υποσχεθεί τη στήριξη των πληγέντων. 
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από λίγες ημέρες σε απόσταση αναπνοής από τις ανεμογεννήτριες του Μελανιούς στη Χίο εκδηλώθηκε κι άλλη πυρκαγιά από μετασχηματιστή η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα από περαστικούς. Είχε προηγηθεί ακόμη μια πυρκαγιά από βλάβη σε δίκτυο ηλεκτροδότησης ενώ και πριν από δύο χρόνια μια άλλη φωτιά που επίσης ξεκίνησε από το δίκτυο της Δ.Ε.Η. προκάλεσε μεγάλη οικολογική ζημιά στα χωριά Άγιος Γάλας, Μελανειός και Νενητούρια καταστρέφοντας περισσότερα από 4.000 δέντρα (ελιές, αμυγδαλιές κ.ά.). 
Από τα παραπάνω στοιχεία είναι προφανείς οι μεγάλες ευθύνες που βαρύνουν τους υπεύθυνους για τη συντήρηση του δικτύου στη Χίο. Είναι επίσης προφανές ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτό το φαινόμενο.   
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:  

1. Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν για τον καταλογισμό των ευθυνών του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. 
2. Θα ζητήσουν από τον Διαχειριστή του Δικτύου να συμβάλλει οικονομικά για την αποκατάσταση των ζημιών;
3. Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες αυτές; 
4. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την συντήρηση του δικτύου στη Χίο;  Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο υπογειοποίησής του;
5. Για ποιόν λόγο δεν έχει προχωρήσει ακόμα η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 2014 από τη στιγμή που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε υποσχεθεί τη στήριξη των πληγέντων; Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα;»


Πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου