Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Η Χίος «ταξίδεψε» στο Μπρούκλιν

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΩΣΙΒΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ EAST RIVER
Οι ακτές του East River, του μεγάλου ποταμού στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, γέμισαν με σωσίβια προσφύγων από τη Χίο......


Το μήνυμα, προς τους ηγέτες του κόσμου είναι σαφές… «Κάντε κάτι για το προσφυγικό».

Τα σωσίβια συγκέντρωσε από το ελληνικό νησί η οργάνωση Oxfam, η οποία τα τοποθέτησε στη Νέα Υόρκη ενόψει της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη εβδομάδα. 

Τα πορτοκαλί σωσίβια, δίπλα στο νερό του πάρκου Brooklyn Bridge, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την φημισμένη γέφυρα και τους ουρανοξύστες της μεγαλούπολης στο βάθος της εικόνας. 

Παρότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε πρόσφατα ότι η συνάντηση των «ισχυρών» στην Νέα Υόρκη πιθανώς να φέρει σημαντικές αλλαγές για τους κατατρεγμένους του κόσμου, άλλες οργανώσεις, όπως το Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία έχουν ήδη κατακρίνει το έγγραφο που αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο.  

«Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ορμή στο να μετατραπεί η 19η Σεπτεμβρίου σε μια πραγματικά σημαντική Σύνοδο που θα αλλάξει το “παιχνίδι” της προστασίας προσφύγων και μεταναστών που ήδη έχουν αρχίσει να μετακινούνται» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Μελίσα Φλέμινγκ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου. 

Όπως τόνισε η ίδια, οι δεσμεύσεις αυτές συμφωνήθηκαν στις 2 Αυγούστου και μόλις υιοθετηθούν θα είναι γνωστές ως η Διακήρυξη της Νέας Υόρκης και θα λειτουργούν σαν βάση τα επόμενα χρόνια. 

«Έρχονται σε καιρό πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων και ενώ οι μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών δοκιμάζουν πολλές χώρες –και υποδαυλίζουν την ξενοφοβία σε ορισμένους κύκλους- και είναι πολύ σημαντικό τα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμφωνήσουν σε έναν κοινό δρόμο για να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις αυτές καλύτερα, και πιο ενωμένοι» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Φλέμινγκ.

Άλλες οργανώσεις, όμως, ισχυρίζονται ότι οι δεσμεύσεις αυτές είναι «λίγες» μπροστά σε αυτά που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης. 

Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, οι οργανώσεις Human Rights Watch και Διεθνής Αμνηστία κάνουν λόγο για μια «χαμένη ευκαιρία» και κατηγορούν τα κράτη-μέλη ότι «αφαίρεσαν» από το κείμενο οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση.  

«Η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών έχει υποστεί σαμποτάζ από τα κράτη που δουλεύουν προς το προσωπικό τους όφελος, αφήνοντας εκατομμύρια πρόσφυγες σε επικίνδυνες καταστάσεις ανά τον κόσμο, στην άκρη του γκρεμού» δήλωσε ο Salil Shetty, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το έγγραφο αυτό δεν… δαγκώνει πλέον, καθώς τα κράτη-μέλη αφαίρεσαν τον όρο που υποχρέωνε τις κυβερνήσεις στην επανεγκατάσταση του 10% των προσφύγων του κόσμου κάθε χρόνο.

Όπως τόνισε ο ίδιος, με αυτό τον τρόπο κανένας δεν έχει υποχρέωση να φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου