Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Σε υψηλό 15ετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία - «Εκτοξεύθηκε» στο 25% τον Οκτώβριο

Το «άλμα» στον πληθωρισμό αποτυπώνει τον αντίκτυπο που έχει η κρίση της τουρκικής λίρας καθώς η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα...

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε άλμα στο 25% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο που έχει η κρίση της τουρκικής λίρας καθώς η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,67%, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου, υψηλότερα από την πρόβλεψη για 2,0% σε έρευνα του Reuters.

Λόγω της υποχώρησης της λίρας, η κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης του τουρκικού ΑΕΠ μπορεί να είναι αρνητικός τα επόμενα τρίμηνα, αποθαρρύνοντας την όποια κίνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 5,4740 λίρες έναντι του δολαρίου στις 10:20 ώρα Ελλάδας από τις 5,43 προηγουμένως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου