Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Αναστασιάδης: Ο Φάκελος της Κύπρου θα συμβάλει στη γνώση και στην αυτοκριτική

Παραδίδοντας το υλικό στον κ. Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε: «κλείνει ένα κεφάλαιο της υποψίας ότι κρύβονται από τον λαό και από τους μελετητές, διάφορα στοιχεία για την τραγωδία της Κύπρου»....

Την πεποίθηση ότι ο Φάκελος της Κύπρου θα συμβάλει στη γνώση και στην αυτοκριτική, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας παράλληλα αναφορά στα τραγικά αποτελέσματα της διχόνοιας του Ελληνισμού.

Το πρωί μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος παρέδωσε στον πρόεδρο Αναστασιάδη τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου με το υλικό που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων την περίοδο 1986-1988, αναφορικά με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Παραδίδοντας το υλικό, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «κλείνει ένα κεφάλαιο της υποψίας ότι κρύβονται από τον λαό και από τους μελετητές, διάφορα στοιχεία για την τραγωδία της Κύπρου». 

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τα πορίσματα που έβγαλε η Βουλή της Κύπρου και η Βουλή της Ελλάδας, στον δεύτερο περιέχεται το διαδικαστικό της Βουλής της Ελλάδας, ενώ στους άλλους δύο συμπεριλαμβάνονται αυτούσιες οι πρώτες δέκα βασικές μαρτυρίες.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ανέφερε ακόμα ότι τα πορίσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων το πρωί της Πέμπτης, αμέσως μετά την παράδοση των τόμων στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. 

Πρόσθεσε ότι «είναι αυτούσια, δεν έχουμε αφαιρέσει απολύτως τίποτα από τις μαρτυρίες. Από κει και πέρα δίδονται στη δημοσιότητα, ο καθένας μπορεί να τα μελετήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι «έγινε κατορθωτό να παρουσιαστεί αυτό το σημαντικό κεφάλαιο για την ιστορία της Κύπρου που ακόμα μας βαραίνει ως αποτέλεσμα της προδοσίας».

Ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της κυπριακής Βουλής, σε συνεργασία με την ελληνική Βουλή, αρχής γενομένης από τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και στη συνεχεία με τη επιμονή του νυν Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση.

«Πιστεύω ότι ο Φάκελος της Κύπρου, η καταγραφή των γεγονότων, θα συμβάλει στην αυτοκριτική και ιδιαίτερα στο σημαντικό μήνυμα πως οσάκις η διχόνοια επικρατούσε, τα αποτελέσματα ήταν εξίσου τραγικά, όπως η τραγωδία της Κύπρο, η τραγωδία της Μικράς Ασίας και τόσες άλλες τραγωδίες που εβίωσε ο Ελληνισμός σαν αποτέλεσμα ακριβώς του διχασμού ή των εγκληματικών ενεργειών κάποιων, χάριν των όποιων σκοπιμοτήτων υπηρετούσαν» σημείωσε.

«Εύχομαι και πιστεύω να είναι ένας θεμέλιος για γνώση και για ενέργειες στο μέλλον» κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου