Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Οι Έλληνες εφοπλιστές οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις νέες παραγγελίες για LNG Carriers

Άλμα 180% των ημερήσιων ναύλων στο πεντάμηνο
Μέχρι και τα 220.000 δολάρια έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες οι ημερήσιοι ναύλοι στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers), σημειώνοντας άνοδο πάνω από 180% σε διάστημα μόλις πέντε μηνών καθώς τον προηγούμενο Μάιο ο ημερήσιος ναύλος ήταν στα 38.000 δολάρια.....


Την ίδια στιγμή νέες παραγγελίες τοποθετούνται στα ναυπηγεία, με τους Έλληνες να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Ο εν ενεργεία στόλος αυξάνει συνεχώς, καθώς φέτος αναμένεται να τοποθετούν παραγγελίες για 50 πλοία. Ο κ. Jefferson Clarke του ναυλομεσιτικού οίκου Poten προειδοποίησε, μιλώντας στο Marine Money στη Νέα Υόρκη, ότι μπορεί η αγορά να γυρίσει και οι ναύλοι να «προσγειωθούν» και πάλι.

Ζήτηση από την Ασία

Όπως εξήγησε, η πολύ μεγάλη ζήτηση LNG έρχεται από την Ασία, η οποία απορροφά σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Προαγοράζουν εν όψει του χειμώνα μεγάλες ποσότητες και για τον λόγο αυτό η άνοδος των ναύλων. Αλλά μέχρι τώρα ο καιρός είναι ήπιος σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου και η πρόωρη αγορά σημαίνει έλλειψη αποθήκευσης, μετατρέποντας περίπου 24 LNG Carriers σε πλωτές μονάδες αποθήκευσης.

Βλέπουν αύξηση

Περαιτέρω, η αγορά προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6% σε ετήσια βάση, ενώ ο συνολικός στόλος αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% ετησίως, με το ένα τρίτο των νέων πλοίων να μην είναι επί του παρόντος υπό καθεστώς ναύλωσης. Ο Clarke υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις της αγοράς στην Ασία, οι μακροοικονομικοί παράγοντες και το χαμηλό περιβάλλον τιμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερπροσφορά χωρητικότητας έως το 2021.

Να σημειωθεί ότι για το 2018 οι νέες παραγγελίες που θα τοποθετηθούν στα ναυπηγεία θα φτάσουν τα 50 LNG Carriers. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν γίνει τοποθετήσεις παραγγελιών για 44 πλοία, ενώ εκκρεμούν να επιβεβαιωθούν κινήσεις μεγάλων παικτών της αγοράς όπως ο Νορβηγός εφοπλιστής John Fredriksen και η Shell.

Όπως εκτιμά το Tradewinds με τις προσθήκες αυτών των κινήσεων ο αριθμός των νέων παραγγελιών για το 2018 θα φτάσει τα 50.

Μέχρι τώρα πάντως τις περισσότερες παραγγελίες έχει τοποθετήσει η TMS Cardiff Gas του Χρήστου Οικονόμου  και αφορούν οκτώ LNG Carriers σε δύο ναυπηγεία. Η Flex LNG του John Fredriksen βρίσκεται στη δεύτερη θέση με  επτά συμβάσεις. 

Ακολουθεί η GasLog του Πήτερ Λιβανού στην τρίτη θέση με πέντε νέες παραγγελίες στη SamsungHeavy Industries. Στη συνέχεια βρίσκουμε την Capital Gas του Βαγγέλη Μαρινάκη με τέσσερις παραγγελίες, τη Minerva Marine με τρεις παραγγελίες, την Alpha Gas με τρεις παραγγελίες, τη NYK με τρεις επίσης παραγγελίες, τη Maran Gas με δύο κ.λπ.

Τα ναυπηγεία

Από την πλευρά των ναυπηγείων τις περισσότερες παραγγελίες έχουν δεχθεί τα κορεάτικα ναυπηγεία και πιο συγκεκριμένα η Hyundai Heavy Industries προηγείται με παραγγελίες για 18 πλοία, ακολουθούμενη από την επίσης κορεάτικη DSME με 12 παραγγελίες και τη Samsung Heavy Industries επίσης με 12 παραγγελίες.
Να σημειωθεί ακόμη ότι εντός του τρέχοντος έτους παραδόθηκαν από τα ναυπηγεία 40 νεότευκτα LNG Carriers. Όμως, παρά την είσοδο των νέων πλοίων οι ναύλοι αυξήθηκαν.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία από τον οίκο συμβούλων Fearnleys, το 2019 πρόκειται να παραδοθούν επιπλέον 19 νεότευκτα, εκ των οποίων τα έξι δεν είναι ακόμη συνδεδεμένα με χρονοναυλοσύμφωνα. Επίσης άλλα 41 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να παραδοθούν από τα ναυπηγεία το 2020 και τέλος επιπλέον 14 παραλαβές εκκρεμούν για το 2021. Πάντως, η Fearnleys εκτίμησε ότι μέχρι το 2022 θα χρειαστούν 64 νεότευκτα LNG Carriers για να καλύψουν την πρόσθετη ζήτηση, ενώ και η GasLog εκτιμά ότι το 2022 θα υπάρχει ένα έλλειμμα μέχρι και 63 πλοίων καθώς όπως επισημαίνει στις παρουσιάσεις της στους επενδυτές μέχρι το 2022 θα υπάρχει προσφορά περίπου 520 πλοίων, ενώ η ζήτηση θα φτάνει τα 583 πλοία.   

Εντός του τρέχοντος έτους παραδόθηκαν από τα ναυπηγεία 40 νεότευκτα LNG Carriers. Όμως, παρά την είσοδοτων νέων πλοίωνοι ναύλοι αυξήθηκαν.

Του Λάμπρου Καραγεώργου από την έντυπη Ναυτεμπορική

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου