Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Χωρίς δίκη μέχρι σήμερα οι 20 κατηγορούμενοι για τα έκτροπα στο κέντρο της Αθήνας το 2012

Σε μια νύχτα κάηκαν 45 κτήρια
Οι αρχές κατάφεραν να απαγγείλουν κατηγορίες σε μόλις 20 άτομα από τα 74 που αρχικά είχαν συλληφθεί.....


Σε μια νύχτα κάηκαν 45 κτήρια κάποια από αυτά μεγάλης ιστορικής αξίας. Έμποροι βρήκαν τα καταστήματα τους λεηλατημένα. Δεκάδες πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ αστυνομικά οχήματα αλλά και λεωφορεία παραδόθηκαν στις φλόγες. Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στην «καρδιά» της Αθήνας στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που είχαν διοργανώσει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και ενώ στη Βουλή διεξάγονταν η ψηφοφορία για το δεύτερο Μνημόνιο, ήταν πρωτόγνωρα τόσο σε έκταση όσο και σε ένταση.

Για τα έκτροπα που δυσφήμισαν την χώρα μας διεθνώς, οι αρχές κατάφεραν να απαγγείλουν κατηγορίες σε μόλις 20 άτομα -από τα 74 που αρχικά είχαν συλληφθεί- που όμως ακόμη δεν έχουν οδηγηθεί στο εδώλιο τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τα θλιβερά και γεγονότα. Μόλις τώρα αποφασίστηκε η άσκηση συμπληρωματικών ποινικών διώξεων σε βάρος των 20 κατηγορουμένων σε βαθμό κακουργήματος. Μέχρι το εδώλιο ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος!

Οι δικαστικές αρχές οδηγήθηκαν στην άσκηση των νέων διώξεων με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών και διαχωρίζοντας τη δικογραφία ως προς τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για τις οποίες υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο παραγραφής. Αξιοσημείωτο είναι ότι κανείς από όσους είχαν προφυλακιστεί στο στάδιο της ανάκρισης από τους 20 κατηγορούμενους, δεν βρίσκεται σήμερα στη φυλακή. Όλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης που προβλέπει το Σύνταγμα.

Εκατοντάδες μολότοφ και λίτρα βενζίνης κύλησαν στους δρόμους της Αθήνας, εκείνο το βράδυ, μετατρέποντας το κέντρο της πρωτεύουσας σε βομβαρδισμένο τοπίο. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από την ασύδοτη χρήση δακρυγόνων. Όπως περιγράφεται στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί οι κατηγορούμενοι, από πρόθεση έκαναν εκτεταμένη χρήση μολότωφ «πράξεις από τις οποίες μπορούσε να προκύψει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής» ενώ προκλήθηκαν σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας, καταστήματα και τράπεζες.

Δεκάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν και από το πλιάτσικο έμειναν με άδεια τα ράφια. Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει στην κατάθεσή του στην ειδική ανακρίτρια κατηγορούμενος, ο οποίος είχε κατηγορείται ότι εισέβαλε σε καταστήματα ρούχων και αθλητικών ειδών στην οδό Ερμού, αφού πρώτα του έβαλε φωτιά με βόμβες μολότωφ.

Ο εν λόγω κατηγορούμενος είχε αφαιρέσει από το κατάστημα φόρμες, παντελόνια και άλλα αθλητικά είδη. Παρ' όλα αυτά ενώπιον της ανακρίτριας υποστήριξε πως βρήκε «το μαγαζί σπασμένο» και τα εμπορεύματα του πεταμένα. «Τα μαγαζιά ήταν ήδη σπασμένα και τα ρούχα ήταν πεταμένα έξω. Ήταν λάθος μου που πήρα αυτά τα κομμάτια. Εγώ πήγα μόνο για την πορεία. Έχω μετανιώσει για τα ρούχα που πήρα και ντρέπομαι πολύ για αυτό» αναφέρει στην απολογία του.

Δεν πετούσαν όμως μόνο βόμβες μολότωφ και δεν λεηλατούσαν καταστήματα όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια αλλά ξήλωναν, σύμφωνα με τη δικογραφία και τις πλάκες από τα πεζοδρόμια πετώντας κομμάτια σε άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Από τον ...πετροπόλεμο καταστράφηκαν 37 μοτοσυκλέτες ενώ δεκάδες αστυνομικοί και πολίτες μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι σε νοσοκομεία της Αθήνας. Ιατρικές βεβαιώσεις πιστοποιούν κακώσεις και άλλους σοβαρούς τραυματισμούς, όπως στα μάτια, το κεφάλι και στα άκρα.

Από τις σφοδρές επιθέσεις των κουκουλοφόρων δεν βγήκαν αλώβητα ούτε ιστορικά κτήρια του κέντρου της Αθήνας, όπως ο κινηματογράφος ΑΣΤΥ, που υπέστη εξωτερικές ζημιές. Ο κινηματογράφος στεγάζεται στο υπόγειο του ιστορικού κτιρίου της πλατείας Κοραή 4. Στο ίδιο υπόγειο στεγάζονταν κατά τη διάρκεια της Κατοχής τα κρατητήρια των Γερμανών κατακτητών, ενώ σήμερα είναι μουσειακός χώρος.

Μεταξύ των κτηρίων που είχαν υποστεί σοβαρή καταστροφή ήταν και το διώροφο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά. Ο πρώτος όροφος του κτηρίου -σε τμήμα του οποίου στεγάζεται ο ιστορικός κινηματογράφος «Αττικόν» - είχε υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.

Μεγάλες καταστροφές είχε υποστεί και το ισόγειο του Μεγάρου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 37 και Κοραή. Πρόκειται για ένα πενταώροφο διατηρητέο κτίριο που οικοδομήθηκε το 1934 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Ζημιές από φωτιά υπέστησαν ακόμη και το Μέγαρο Νικολούδη στην Πανεπιστημίου 41, και το πρώην κτίριο της Λαϊκής Τράπεζας, στην Πανεπιστημίου 45 και Πεσμαζόγλου, έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά.

Τώρα, οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 20 εμπλεκόμενους μετά και την άσκηση των συμπληρωματικών ποινικών διώξεων σε βάρος τους τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά τα έκτροπα, αφορούν μεταξύ των άλλων, σε εμπρησμό, έκρηξη, παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες (βόμβες μολότωφ), διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και βαριές σωματικές βλάβες.

Αδίκηματα που επισύρουν εκτός της ισόβιας κάθειρξης, επιπρόσθετα δεκαετή κάθειρξη αλλά και υψηλές χρηματικές ποινές. Εφόσον οι κατηγορούμενοι καταδικαστούν οι καταστηματάρχες αλλά και το ελληνικό δημόσιο μπορούν να διεκδικήσουν αστικές αποζημιώσεις για την υλική και ηθική βλάβη που υπέστησαν για από τη δράση των κατηγορουμένων. 

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου