Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

«Μαθήματα» στις Βρυξέλλες για τους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Η εκπαίδευσή τους διήρκεσε δύο εβδομάδες
Είδαν από κοντά τη λειτουργία των οργάνων της ΕΕ....


Η Δημόσια Διοίκηση δεν πρέπει να ακούγεται μόνο για την περικοπή κρατικών δαπανών και τις χρόνιες παθογένειες της. Υπάρχει και μία ελπίδα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, καθώς το φυτώριο των επόμενων επιτελικών στελεχών του δημοσίου δείχνει να αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις του διεθνοποιημένου περιβάλλοντος και να δίνει βάρος στην εξωστρέφεια και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. 

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, η ελληνική ΕΝΑ (Ecole Nationale Administration από την οποία έχουν αποφοιτήσει όλη Γαλλική οικονομική και πολιτική ελίτ) δείχνει τον δρόμο για την επόμενη ημέρα στη δημόσια διοίκηση. Κατάρτιση, αξιοκρατική εισαγωγή με απόλυτα αδιάβλητες εξετάσεις, συνεχής εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώθηκε η πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών της ΚΔ' εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στις Βρυξέλλες.

Η πρακτική που διήρκησε δύο εβδομάδες έδωσε την ευκαιρία στους σπουδαστές να δουν από κοντά τη λειτουργία οργάνων της ΕΕ όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την Παγκόσμια Τράπεζα. Περαιτέρω είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να συζητήσουν με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, αλλά και τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη λειτουργία των οργάνων και πώς αυτές έχουν επηρεαστεί από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στην καθημερινή λειτουργία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες η οποία και φιλοξένησε την ελληνική αποστολή και επιπρόσθετα έδωσε την ευκαιρία στους σπουδαστές να βιώσουν τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου