Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ιταλία: Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου Rigopiano γνώριζαν για τον κίνδυνο χιονοστιβάδας

Είχε υψωθεί λευκό «τείχος» δύο μέτρων
Δύο χρόνια πριν την τραγωδία 20 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί στο ξενοδοχείο λόγω χιονοθύελλας - Χρειάστηκε η παρέμβαση σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό τους....


Μετά την τραγωδία με τη χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Rigopiano στη Φαρίντολα παρασύροντας στο θάνατο 29 ανθρώπους, προκύπτει πως το κτίριο που μετατράπηκε σε παγίδα για ενοίκους και εργαζομένους είχε ένα… σκοτεινό παρελθόν.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, η 18η Ιανουαρίου δεν ήταν η πρώτη φορά που το χιόνι «έθαβε» το ξενοδοχείο, καθώς και πριν δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2015, είχε συμβεί ένα ανάλογο περιστατικό χωρίς θύματα.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Il Centro, λοιπόν, 20 άνθρωποι, εκ των οποίων και δύο παιδιά, παρέμειναν εγκλωβισμένοι για αρκετές ώρες στο ξενοδοχείο έπειτα από ισχυρή χιονόπτωση που είχε πλήξει την περιοχή.

Αναλυτικότερα, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών είχε σχηματιστεί ένα λευκό τείχος χιονιού ύψους δύο μέτρων, με αποτέλεσμα το κτίριο να απομονωθεί χωρίς τη δυνατότητα οι ένοικοι να μπορούν να εξέλθουν.

Όπως επισημαίνει η τοπική εφημερίδα, οι διασώστες χρειάστηκαν πολλές ώρες για να μεταβούν στο σημείο και να απεγκλωβίσουν τους επισκέπτες, ενώ το συναγερμό είχε σημάνει ο διευθυντής του Rigopiano.

Γίνεται κατανοητό, επομένως, πως τα προβλήματα εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων ήταν γνωστά στους ιδιοκτήτες και αρμοδίους του ξενοδοχείου, ενώ όπως προκύπτει το κτίριο κατασκευάστηκε πάνω σε παλαιότερα συντρίμμια που είχαν παρασύρει χιονοστιβάδες στο παρελθόν.

Σύμφωνα, δε, με τον γεωμορφολογικό χάρτη της περιοχής οι αρμόδιοι γνώριζαν ήδη από το 1991 ότι το σημείο ήταν επικίνδυνο εξαιτίας των χιονοστιβάδων, αλλά παρ’όλα αυτά δόθηκε η άδεια οικοδόμησης του κτιρίου. 

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου