Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΝΑ Βορείου Αιγαίου

ΜΕ 192.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Τη βούληση αναπτυξιακός βραχίονας της Περιφέρειας να μετατραπεί η ΕΝΑ Χίου, αναβαπτισμένη σε ΕΝΑ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία, επιβεβαιώνει σε συνεδρίαση του σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Χρ. Καλογήρου η αναπτυξιακή καρδιά του Βορείου Αιγαίου να πάλλεται με έδρα τη Χίο φέρνει συμβολικά την περιφερειάρχη να συμμετέχει στο Συμβούλιο από την αίθουσα «Μιχ. Βουρνούς» της Περιφερειακής Ενότητας Χίου με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης......


Απορροφά το δημοτικό μερίδιο

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΝΑ Χίου, σε πλήρη απαρτία, αποφάσισε ομόφωνα τη διακοπή της εκκαθάρισης και την επανεκκίνηση της ως ΕΝΑ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας.

Είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους πιστωτές και κούρεμα των απαιτήσεών τους 45- 50%, καθώς και εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης και επιχειρησιακού σχεδίου για τη βιωσιμότητα της εταιρίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 200.000,00€.

Στις αρχές του Οκτωβρίου ορίστηκε προσωρινό 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι της 31-12-2016 για τη διεκπεραίωση:

Τροποποίησης καταστατικού της ΕΝΑ Χίου
Συμμετοχής των μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και
Πρόταση των μετόχων για τη συμμετοχή στο τακτικό Δ.Σ. της εταιρίας, το οποίο θα είναι 9μελές
Οι μέτοχοι με απόφαση του συλλογικού οργάνου αποφάσισαν:

Α. Ο Δήμος Χίου, με ποσοστό 34,89%, συμφωνεί με την τροποποίηση του καταστατικού, θα συμμετέχει με 2 μέλη στο Δ.Σ., αλλά δε θα συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο 18,5% περίπου.

Β. Ο Δήμος Οινουσσών με ποσοστό 2,3%, συμφωνεί με την τροποποίηση του καταστατικού, θα συμμετέχει στο Δ.Σ. με 1 μέλος και θα συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Γ. Ο Δήμος Ψαρών, με ποσοστό 1.63%, συμφωνεί με την τροποποίηση του καταστατικού, θα συμμετέχει στο Δ.Σ. της εταιρίας με 1 μέλος και θα συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ουσιαστικά η Περιφέρεια καλύπτει τόσο τη δική της συμμετοχή (61,18%) όσο και το αντίστοιχο ποσοστό του Δήμου Χίου και συνολικά, συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ποσό της τάξης των 191.700 ευρώ, αυξάνει τη μεριδιακή συμμετοχή της στο 78,18%, μετέχοντας μάλιστα στη νέα διοίκηση με 5 μέλη.

Οι ανάγκες και ο θερμαλισμός

Το ποσό που θα εισρεύσει στην νέα ΕΝΑ θα καλύψει υποχρεώσεις παρελθουσών χρήσεων τμηματικά, εκτιμάται ωστόσο ότι μπορεί, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο, να λειτουργήσει και ως κινητήριο καύσιμο έως ότου η Εταιρεία αρχίσει να δημιουργεί έσοδα. Με την επανεκκίνηση της η ΕΝΑ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στελεχώνεται από προσωπικό 3 ατόμων και μοναδικό της έσοδο είναι το ενοίκιο από την αίθουσα επισκεπτών στο λιμάνι.

Στο τροποποιημένο καταστατικό μοναδική ουσιαστική προσθήκη στους σκοπούς της νέας Εταιρείας είναι η ανάπτυξη του θερμαλισμού και της ανάπλασης οικισμών, έπειτα από πρόταση της Αγλ. Κυρίτση.

Το στοίχημα επιβίωσης της νέας Εταιρείας είναι μεγάλο για την περιφερειακή αρχή. Τουλάχιστον στα πρώτα στάδια ενεργοποίησης της χρειάζεται τεχνητή υποστήριξη για να αποδείξει αν είναι σε θέση να λειτουργήσει σε καθεστώς ανταγωνισμού και να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, απογαλακτισμένη από πολιτικές σκοπιμότητες. 

πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου