Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Τα 4+2 θέματα που έθιξε ο Ν. Μηταράκης στη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών

Παρέμβαση Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότη Μηταράκη στη σύσκεψη των φορέων της Χίου με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Κουρουμπλή.....

"Καλή σας ημέρα.
Κατ' αρχάς, κ. Υπουργέ, χαίρομαι που είστε στη Χίο. Γνωρίζετε την προσωπική μου εκτίμηση προς το πρόσωπό σας. Με μεγάλη χαρά, για ακόμη μία φορά σας βλέπουμε στη Χίο. Δυστυχώς, τα θέματα εδώ είναι πολλά. Θα τα πω σύντομα και ουσιαστικά.
Πρώτο θέμα είναι το μεταναστευτικό.
Όπως είχα πει και στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, παραμένω κάθετα αντίθετος στην ιδέα δημιουργίας δεύτερου ή τρίτου Hot Spot στη Χίο. Η Χίος έχει σηκώσει ήδη ένα πολύ μεγάλο βάρος. Το γεγονός ότι έχουμε εγκλωβισμένους ανθρώπους στη Χίο, κατά την άποψή μας, οφείλεται αποκλειστικά στην αδυναμία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να διαχειριστεί γρήγορα τα αιτήματα ασύλου.
Δεύτερο θέμα είναι το αναπτυξιακό. 
Έχω ακούσει πολλές φορές να εξαγγέλονται ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Όμως κονδύλια δεν έχουν αγγίξει την αγορά. Και πέρασαν ήδη δύο χρόνια. Το ερώτημα δεν είναι πότε θα εξαγγελθούν αλλά πότε τα κονδύλια θα ακουμπήσουν την πραγματική οικονομία.
Τρίτο θέμα - και μεγάλο λάθος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Μία κατάργηση που πήρε μία παράταση, ένα φιλί ζωής, μέχρι το Δεκέμβριο, αλλά όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, είναι δεδομένο ότι θα καταργηθεί στις 31/12/017. Είπε πρόσφατα ένα στέλεχος της Κυβέρνησής σας - σωστά - ότι ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά ήταν η μόνο έμπρακτη απόδειξη στήριξης της νησιωτικότητας. Δίκιο είχε. Αυτή, όμως, η μόνη έμπρακτη απόδειξη δυστυχώς καταργείται.
Τέταρτο θέμα είναι οι υποδομές, το αεροδρόμιο και το λιμάνι.
Τα συζητάμε εδώ και δεκαετίες. Φταίνε όλες οι Κυβερνήσεις, φταίνει και οι παλιές, οι δικές μας. Δεν είναι αυτή η ουσία. Χρειάζεται πλέον στα νησιά μας να αποκτήσουμε στοιχειώδεις, αξιοπρεπείς υποδομές για να μπορέσουμε να έχουμε ελάχιστη ύπαρξη της τουριστικής βιομηχανίας, μιας και οι αφίξεις, π.χ. στη Χίο, από χώρες πλην της Τουρκίας είναι μηδενικές.
Δύο τελευταία ζητήματα πολύ επιγραμματικά.
Αφενός, οι αποζημιώσεις από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού. Είναι θέμα επιβίωσης για κάποια χωριά που έχασαν το 70% - 80% της παραγωγής τους, γρήγορα, να στηριχθούν τα εισοδήματα των μαστιχοπαραγωγών και παράλληλα, να βοηθηθούν στην επαναδημιουργία του φυτικού κεφαλαίου.
Αφετέρου, κ. Υπουργέ, είναι οξύμωρο να έχουμε - ίσως - το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και να μην έχουμε 100.000 Έλληνες ναυτικούς στη θάλασσα. Δυστυχώς, από λάθη που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς να μπαίνουμε στο πολιτικό σκέλος, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ελληνικά κατώτατα πληρώματα, ενώ παράλληλα έχουν αρχίζει και μειώνονται και οι Έλληνες ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί. Το Εμπορικό Ναυτικό είναι μία μεγάλη διέξοδος για τη χώρα μας και θέλει, με θάρρος, να κάτσουμε όλοι μαζί και να βρούμε πώς μπορούμε να δώσουμε σε 100.000 Έλληνες την ελπίδα ενός καλού εισοδήματος και παράλληλα, να στηρίξουμε τη Ναυτοσύνη ώστε να μη χαθεί ολοκληρωτικά την επόμενη γενιά.
Σας ευχαριστώ πολύ.

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου