Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ντάισελμπλουμ και Τουσκ υψώνουν... λάβαρο αντίστασης στον Τραμπ

Εξαπλώνεται ο «τρόμος» από τις κινήσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου
Ο επικεφαλής του Eurogroup προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα αναζητήσει άλλους εμπορικούς εταίρους, εάν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος εμμείνει στον οικονομικό προστατευτισμό - Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτηρίσει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «απειλή για τη συνοχή της ΕΕ».....


Ο... τυφώνας Τραμπ «σαρώνει» τις ΗΠΑ και οι πρώτες κινήσεις του προκαλούν ήδη αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την Ευρώπη να παίρνει σαφείς αποστάσεις και να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη νέα «απειλή», που εγείρεται από την πρακτική εφαρμογή του δόγματος του οικονομικού προστατευτισμού από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναζητήσει νέους διεθνείς εμπορικούς εταίρους, στην περίπτωση που ο παραδοσιακός οικονομικός και πολιτικός τους σύμμαχος, οι ΗΠΑ, παλινδρομήσουν σε μια πολιτική προστατευτισμού.

«Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτό θα συμβεί» τόνισε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, πρέπει να προχωρήσει μπροστά, και στο πεδίο του εμπορίου» προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ καταγράφονται εν μέσω του παγκόσμιου σάλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση -και όχι μόνο- μετά τις πρώτες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης του νέου Ρεπουμπλικανού προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της απόφασής του οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), μια εμπορική συμφωνία 12 χωρών.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, παρότι οι ΗΠΑ παραμένουν εμπορικός εταίρος-«κλειδί», το λογικό για την ΕΕ θα ήταν να οριστικοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

«Η συνεργασία μας με την Κίνα (...) είναι πολύ σημαντική. Από οικονομικής άποψης, όλο και πιο πολύ, αλλά επίσης και από πολιτικής» σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας. «Εάν οι ΗΠΑ πράγματι επιλέξουν μια πιο προστατευτική, εσωστρεφή προσέγγιση και δεν υποστηρίζουν πλέον το εμπόριο και τη συνεργασία, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο με αποφασιστικότητα» συμπλήρωσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του, ως εξωτερική πρόκληση που απειλεί την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε επιστολή του προς τους 27 (πλέον) αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Παρασκευή, στη Μάλτα, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Τουσκ συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση Τραμπ, μαζί με την Ρωσία, την Κίνα και το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ανάμεσα στις εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση. 

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατονομάζει τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ζητά από τους «27» να προετοιμαστούν, ώστε την 25η Μαρτίου στη Ρώμη, με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για την ίδρυση της ΕΟΚ», να δείξουν ότι όχι απλώς πρέπει, αλλά επιθυμούν να είναι ενωμένοι, καθώς αυτή είναι η μοναδική απάντηση στις τρεις αυτές απειλές.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρεται στην εξωτερική πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία σχετίζεται με τη νέα γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και πέριξ της Ευρώπης. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα, ειδικά στις θάλασσες, στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, στην τρομοκρατία και στο χάος σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, το ακραίο Ισλάμ και τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. 

«Όλα αυτά κάνουν το μέλλον μας εξαιρετικά απρόβλεπτο. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε ένα όλο και πιο πιο σύνθετο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί εμφανίζονται ανοιχτά αντιευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές στην καλύτερη περίπτωση» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του προέδρου Τουσκ, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα η αλλαγή στην Ουάσινγκτον θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια δύσκολη κατάσταση, καθώς η νέα κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
  
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την αλλαγή στάσης στο εμπόριο από τις ΗΠΑ ως ευκαιρία για συνομιλίες με εταίρους που ενδιαφέρονται, την ίδια στιγμή που θα προστατεύουμε τς συμφέροντά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον ρόλο της ως εμπορική υπερδύναμη, ανοιχτή σε άλλους εταίρους, προστατεύοντας τις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας, δείχνοντας ότι ελεύθερο εμπόριο σημαίνει δίκαιο εμπόριο» σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος Τουσκ καλεί τέλος τους «27» να μην παραδοθούν σε όσους επιθυμούν να καταστρέψουν την διατλαντική σχέση, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε παγκόσμια τάξη και ειρήνη.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου