Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Στην «Πόλη του Φωτός» μεταβαίνει το ζεύγος Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου - Αφήνει πίσω του τους Ρεπουμπλικάνους να γκρινιάζουν γιατί έχασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων....

Στο Παρίσι αποδρά ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για να σφίξει το χέρι του Μακρόν, οικοδεσπότη των εορταστικών εκδηλώσεων για την 100η επέτειο από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ο Γάλλος πρόεδρος στρώνει το κόκκινο χαλί στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο να τον υποδεχτεί θερμά στην «Πόλη του Φωτός». Η 64χρονη σύζυγός του, Μπριζίτ Μακρόν θα είναι στο πλευρό του για να καλωσορίσει την 48χρονη «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ. 

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να υπογραμμίσει τον καταλυτικό όλο που διαδραμάτισε η Ουάσινγκτον στην αποκατάσταση της ευρωπαϊκής ειρήνης και ασφάλειας. 

Με το ταξίδι του στο Παρίσι, ο Τραμπ αφήνει πίσω του τα προβλήματα... Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές δέχεται τα πυρά των Ρεπουμπλικανών για το «άβολο» αποτέλεσμα της κάλπης που θα μπορούσε να δυσκολέψει τα υπόλοιπα δύο χρόνια της θητείας του. 

Ο Τραμπ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες 

Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Τραμπ θα έχει απέναντί του ισχυρούς ηγέτες. Ωστόσο, θα έχει επίσημες συνομιλίες μόνο με τον οικοδεσπότη της εκδηλώσεων,Εμανουέλ Μακρόν, έναν από τους κοντινότερους εταίρους του. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο εμφύλιος στη Συρία και το ιρανικό περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πολιτικών ανδρών. 

Την ώρα που πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν με μισό μάτι τον Τραμπ, στη Γαλλία, ο Μακρόν αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Το ίδιο και η Μέρκελ.

Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου έχει ολισθήσει επικίνδυνα (20%) όπως και για τη Γερμανίδα Καγκελάριο αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα του κόμματός του σε Βαυαρία και Έσση. 

Αλλά και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δικό της «Γολγοθά».Αγωνίζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα άχαρο καθήκον που έχει κερδίσει την αμφισβήτηση των «ανταρτών» του κόμματός της. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εκδηλώσεις. Είναι ο μόνος ηγέτης με τη λαοφιλία του να παραμένει ισχυρή. Πούτιν και Τραμπ δεν αναμένεται να έχουν επίσημες συνομιλίες ,όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. 

Στο Παρίσι θα βρίσκεται την Κυριακή και ο Ερντογάν με τους Γάλλους διανοούμενους να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα. Γάλλοι διανοούμενοι,ακαδημαικοί και άλλες προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, υπέγραψαν διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Le Monde» και αναφέρουν τι παραβιάζονται οι ελευθερίες στη Τουρκία,ότι η χώρα έχει μετατραπεί στην μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για τους δημοσιογράφους, ότι υπάρχουν 55 χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και 150 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους μέσα σε δύο χρόνια.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου