Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Μόλις το 1/10 από το πρωτογενές πλεόνασμα χρησιμοποιήθηκε για παροχές-ψίχουλα

Δεν δικαιολογούνται οι πανηγυρισμοί του ΥΠΟΙΚ, αφού το πλεόνασμα προέκυψε από την εκτόξευση του φορο-λογαριασμού για τους πολίτες - Με αναίτιους αποκλεισμούς δικαιούχων η διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», κουτσουρεμένα ποσά για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, και καλό... Φλεβάρη και για το επίδομα θέρμανσης.....

Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 7,626 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για το 11μηνο του 2018 δεν δικαιολογείται να προκαλεί πανηγυρισμούς, καθώς όχι μόνο προέκυψε από την εκτόξευση του φορο-λογαριασμού για τους πολίτες, αλλά και χρησιμοποιήθηκε μόλις κατά το 1/10 για παροχές-ψίχουλα.

Επιπλέον, η διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» στιγματίστηκε φέτος από σωρεία καταγγελιών για αναίτιους αποκλεισμούς δικαιούχων προηγουμένων ετών, πολλοί δικαιούχοι αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων αναρωτιούνται ακόμα πώς υπολογίστηκε το κουτσουρεμένο ποσό που έλαβαν, ενώ η υλοποίηση εξαγγελιών, όπως η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, καθυστέρησε δραματικά και ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018 έφθασε τα 7,626 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχε διαμορφωθεί στα 4,646 δισ. ευρώ. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει για τη φετινή χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 7,383 δισ. ευρώ (με βάση τη μέθοδο υπολογισμού της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας), έναντι στόχου 6,498 δισ. ευρώ. 

Έτσι, προκύπτει υπερπλεόνασμα ύψους 885 εκατ. ευρώ ή υπέρβαση του στόχου κατά 13,6%. 

Μαζί με την πρώτη δόση πληρωμών και την έξτρα επιδότηση για τις περυσινές καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης, η κυβέρνηση διέθεσε συνολικά 792 εκατ. από τα 885 εκατ. ευρώ του υπερπλεονάσματος για το 2018, δηλαδή μόλις το 1/10 του πρωτογενούς πλεονάσματος-μαμούθ που κατέγραψε συνολικά φέτος ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση διένειμε ως «κοινωνικό μέρισμα» την υπεραπόδοση που καταγράφεται, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) το περασμένο καλοκαίρι, στους έμμεσους φόρους –την πιο άδικη κατηγορία φόρων, που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς. Το ΜΠΔΣ προέβλεπε για φέτος έσοδα ύψους 26,514 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους, ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 ανέβασε το νούμερο στα 27,357 δισ. ευρώ, δηλαδή 843 εκατ. ευρώ ψηλότερα. Ο προϋπολογισμός του 2019 εκτιμά ότι φέτος θα αντληθούν συνολικά 51,259 δισ. ευρώ από φόρους, δηλαδή 1,091 δισ. ευρώ επιπλέον, σε σχέση με την πρόβλεψη του ΜΠΔΣ το καλοκαίρι.Σήμερα καταβάλλεται το «κοινωνικό μέρισμα» στους τελευταίους δικαιούχους

Η τελευταία πληρωμή του «κοινωνικού μερίσματος», που αφορά 229.047 δικαιούχους οι οποίοι βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από τις 14 Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνει σήμερα.

Όπως ανέφερε χθες το protothema.gr, περίπου 3,9 εκατομμύρια νοικοκυριά δοκίμασαν την τύχη τους, επιχειρώντας να λάβουν Κοινωνικό Μέρισμα φέτος, αλλά ούτε οι μισοί δεν κατάφεραν να φτάσουν «στην πηγή» για να πληρωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απολογισμός της φάσης των αιτήσεων (η οποία έκλεισε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου) έδειξε ότι:

- Στο koinonikomerisma.gr μπήκαν για να υποβάλλουν αίτηση 3.887.025 ενδιαφερόμενοι.

- Από όλες τις αιτήσεις αυτές, επελέγησαν τελικώς 1.692.400 δικαιούχοι (νοικοκυριά).

- Το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν φτάνει στα 783.610.600 ευρώ.

- Το «μέσο μέρισμα» ανήλθε φέτος σε 483 ευρώ, ενώ οι τελευταίοι δικαιούχοι που θα πληρωθούν την Παρασκευή θα λάβουν από περίπου 320 ευρώ.

Καλό Φλεβάρη για το επίδομα θέρμανσης

Παρά την «υπεραπόδοση» του προϋπολογισμού, για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση, το επίδομα θέρμανσης για τη φετινή περίοδο θα χορηγηθεί με πολύμηνη καθυστέρηση και η πολυαναμενόμενη αύξησή του θα είναι πενιχρή.

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη χθες, το επίδομα θα ανέλθει στα 0,160 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, από 0,125 ευρώ ανά λίτρο πέρυσι. Όσοι υποβάλουν αιτήσεις στο Taxisnet έως τις 15 Ιανουαρίου, θα λάβουν στα μέσα Φεβρουαρίου την πρώτη δόση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης που αγόρασαν. Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου, η πληρωμή θα γίνει έως τις 28 Ιουνίου.

Η Υπουργική Απόφαση αυξάνει τα περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους από 100.000 ευρώ σε 130.000 ευρώ για τους άγαμους και από 200.000 ευρώ σε 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, όμως η αναπροσαρμογή συνδέεται με την αλλαγή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου