Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Προϋπολογισμός Ιταλίας: «Προφορική» συμφωνία έκλεισαν Ρώμη και Βρυξέλλες, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ

Η συμφωνία προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης στο 1% για το 2019 έναντι του αρχικού 1,5%....

Η λαϊκιστική/ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν στις βάσεις «προφορικής» συμφωνίας επί του σχεδίου του προϋπολογισμού 2019, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

«Δεν υπήρξαν προφορικές ανακοινώσεις εκ μέρους των επιτρόπων Πιερ Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις, αλλά ούτε και επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσαν οι πηγές σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agi και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ρώμη και τις Βρυξέλλες προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης στο 1% για το 2019 έναντι του αρχικού 1,5%.

Καμία επίσημη επιβαβείωση δεν υπάρχει από τη Ρώμη, όμως ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία με δήλωση που δημοσιεύεται σήμερα απο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες, πρέπει τώρα να δώσει το πράσινο φως. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές ξεκίνησε στις αρχές του Οκτωβρίου με την παρουσίαση από την Ρώμη σχεδίου προϋπολογισμού που προέβλεπε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ περισσότερο από το επίπεδο για το οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (0,8%).

Την Κυριακή, η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε να εξετάσει την μείωση των στόχων της με την περικοπή κατά επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποφευχθεί η έναρξη διαδικασίας για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων.

Η εξοικονόμηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο κεντρικά μέτρα της κυβέρνησης: την μεταρρύθμιση των συντάξεων, που θέλει η Λέγκα, και το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, που θέλει το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Η νέα εκδοχή του σχεδίου του προϋπολογισμού, όταν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εξετασθεί από την ιταλική Γερουσία για να εγκριθεί οριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου