Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Έλληνες και ξένοι προτιμούν Χριστούγεννα με... Αirbnb

Μεγάλη η αύξηση της ζήτησης όχι μόνο στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, αλλά και στην Αθήνα....

Την στιγμή που η Αθήνα έχει αρχίσει να παρουσιάζει στοιχεία κορεσμού όσον αφορά στην προσφορά σπιτιών για βραχυπρόθεσμη μίσθωση σε τουρίστες, το φαινόμενο Airbnb έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση φέτος στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, με εμφανή πλέον τον ανταγωνισμό για τα μικρότερα, κυρίως, καταλύματα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η ζήτηση από πλευράς των επισκεπτών, Ελλήνων αλλά και ξένων, εν όψει και της εορταστικής περιόδου, παραμένει ανοδική για τη χώρα μας τόσο για την πρωτεύουσα -η οποία αποτελεί άλλωστε την καλύτερη αγορά στην Ελλάδα για τη μεγαλύτερη πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων- όσο και για τους προορισμούς που συγκεντρώνουν κίνηση τον χειμώνα κοντά στα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα. Μάλιστα, οι τιμές από τους ιδιοκτήτες-οικοδεσπότες σε γνωστούς χειμερινούς προορισμούς ανά την Ελλάδα είναι αρκετά τσιμπημένες, δεδομένου ότι τα σπίτια που προσφέρονται είναι κυρίως αυτοτελείς και επομένως μεγαλύτερες κατοικίες, όπερ σημαίνει ότι ενδεχομένως και να μη συμφέρουν μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων.

Σταθερά ανοδική η πορεία στην Αθήνα

Ειδικά για την Αθήνα, πάντα με βάση τα στοιχεία της Airbnb και τις αναζητήσεις στα μέσα Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι είναι 29% περισσότεροι για την ευρύτερη περιοχή του κέντρου κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου και δη τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Για την περίοδο των Χριστουγέννων, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για ένα ολόκληρο σπίτι, όπως προκύπτει από τις ενεργές καταχωρήσεις αυτή τη στιγμή, είναι στα 90 ευρώ, ειδικά για το διάστημα από τις 21 έως τις 26 Δεκεμβρίου, για 4 άτομα.

Τα στοιχεία της ίδιας της πλατφόρμας για την ελληνική πρωτεύουσα αναφέρουν αύξηση των αναζητήσεων, επιβεβαιώνοντας τη σταθερά ανοδική πορεία -και φέτος- του τουρισμού της Αθήνας, όπου οι εκτιμήσεις του αεροδρομίου για τους ξένους επισκέπτες το 2018 αντιστοιχούν σε ένα νούμερο κοντά στα 5,7 εκατομμύρια, από 4,8 εκατομμύρια που ήταν το 2017 και 4,5 εκατομμύρια το 2016. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η πλατφόρμα συνιστά στους «οικοδεσπότες» να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές, γεγονός που παραπέμπει σε αύξηση της προσφοράς όσον αφορά στα διαθέσιμα σπίτια, με την ένταξη στην πλατφόρμα και νέων περιοχών, οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχαν παρουσία, όπως το Γαλάτσι, o Βύρωνας κ.ά., να είναι συνεχής.

Η πλατφόρμα υπολογίζει ότι ένας ιδιοκτήτης μπορεί να κερδίσει φέτος τα Χριστούγεννα έως 321 ευρώ από τη μίσθωση ενός σπιτιού για τις διακοπές του Δεκεμβρίου και της Πρωτοχρονιάς. Το νούμερο προκύπτει με βάση την πληρότητα 75% για την περίοδο αυτή για μια καταχώρηση ολόκληρου σπιτιού με χωρητικότητα τεσσάρων ατόμων, ενώ το έσοδο, όπως είναι φυσικό, μπορεί να διαφέρει ανάλογα τον τύπο, την τοποθεσία της καταχώρησης κ.ο.κ.

Οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί

Eκτός Αθηνών, στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς φέτος και παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει από τις αρχές του φθινοπώρου η λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που προσφέρονται για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, είναι παραπάνω από αισθητή η αύξηση του εν λόγω φαινομένου, με αποτέλεσμα σε περιοχές όπως η Αράχωβα οι κατοικίες που φιγουράρουν στις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες (Airbnb, booking, Ηomeaway κ.ά.) να ξεπερνούν σε κλίνες τις αντίστοιχες των παραδοσιακών καταλυμάτων.

Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση της Αράχωβας, όπου η αγορά ακινήτων είχε απογειωθεί στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, με πολλές νέες κατασκευές πέτρινων κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατέρρευσε με πτώση πάνω από 50% των τιμών, τώρα οι ιδιοκτήτες που είχαν αγοράσει στα ψηλά φαίνεται ότι βρίσκουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να ρεφάρουν: ενδεικτικά, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για το διάστημα από τις 21 έως 26 Δεκεμβρίου ανέρχεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 388 ευρώ για πέτρινη κατοικία στο Λιβάδι που μπορεί να φιλοξενήσει 8 άτομα. Η προσφορά είναι γεγονός, πάντως, ότι έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα του 2017, όπου η Airbnb κατέγραφε στην πλατφόρμα της ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου υψηλές πληρότητες και μόνο το 24% των σπιτιών ήταν διαθέσιμο για την εορταστική περίοδο.

Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι της Αράχωβας, τα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί στη γνωστή πλατφόρμα στην ευρύτερη περιοχή ανέρχονται σε 370, όταν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα μαζί είναι κοντά στα 70.


Διαβάστε περισσότερα στo newmoney.gr

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου